eur:
389.35
usd:
361.2
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rossz hírek a Siemenstől - jók a Volkswagentől

Átfogó takarékossági intézkedéseket jelentette be a világ egyik vezető elektrotechnikai cége, a Siemens, miután a megrendelések az év eleje óta 23 százalékkal estek vissza. A Volkswagen viszont továbbra is rekorderedményeket ér el.

A Siemens az elmúlt évek megvesztegetési botrányait viszonylag könnyen kiheverte, és elnöke, Peter Löscher még nemrég is sikerekről számolt be. Idén azonban a céget is meglegyintette a válság szele, 23 százalékkal kevesebb megrendelést kapott, mint tavaly.

A korábban kötött szerződések eredményeképpen a Siemens bevétele ugyan még 10 százalékkal nőtt, de - mint az elnök hangsúlyozta - a válság igazi hatása az elkövetkező hónapokban fog megmutatkozni, ezért máris nagyszabású takarékossági programot hirdetett.

Az alkalmazotti állomány megnyugtatására hangsúlyozta, hogy egyelőre szó sincs jelentős elbocsátásokról, hanem költséghatékonyabb és versenyképesebb működéssel akarják pótolni a bevételkiesést.

Sokkal jobb viszont a Volkswagen jelentése. Az igazgatótanács elnöke, Martin Winterkorn közölte, hogy Európa legnagyobb autógyára az év eleje óta csaknem 2,5 millió gépkocsit értékesített - igaz, ennek csaknem felét Észak-Amerikában és Kínában.

A bevétel január elseje óta bő 22 százalékkal 95 milliárd euróra nőtt, az adózás utáni nyereség szinte példa nélküli 33 százalékkal, csaknem 9 milliárd euróra emelkedett.

Az eredmény elérhető teszi azt a korábbi célkitűzést, hogy az árbevétel a nemzetközi pénzügyi válság ellenére meghaladja az év végére a korábbi szinteket.

Az autókonszern részvényei a rendkívüli pozitív hír ellenére is két százalékot veszítette az értékükből a tőzsdei forgalomban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×