eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Soha nem volt még ilyen piszkos kampány Szlovákiában

Szlovákiában tetőzik a hétvégi, előrehozott választások előtti kampány. Elemzők szerint a polgárok minden idők legpiszkosabb kampányának a tanúi.

Nincs könnyű dolga a szlovákiai polgárnak, ha választania kell, kire adja a voksát a szombati választásokon. Mint az eddig kampány, főleg a televíziós és rádiós vitaműsorok mutatják, a pártok programja szinte teljesen a háttérbe szorult, az ország égető problémáiról alig esik szó.

A munkanélküliség csökkentése, a gazdaság fellendítése vagy a korrupció ellenes harc helyett a kampány leggyakoribb témái a különböző lehallgatási vagy korrupciós botrányok. Elemzők szerint ezen már valószínűleg semmi sem fog változni a választásokig hátralévő napokban, ám nem kizárt, hogy újabb botrányok kerülnek elő.

Ján Baránek, a Polis Slovakia ügynökség politológusa az Új Szóban azt állítja, hogy ilyen kiélezett, agresszív kampány még egyetlen választás előtt sem volt. Szerinte a kampány eddigi érdekessége, hogy a legnagyobb baloldali pártnak, a Robert Fico vezette Smernek nincs szüksége semmilyen témára, elég, ha csendben "élvezi" a jobboldali pártok közti vitát, feszültséget.

Elemezők abban egyetértenek, hogy a választások eredménye nehezen megjósolható, főleg az, hány párt jut be a parlamentbe. Ettől függ ugyanis a jövőbeni kormány összeállítása.

A Fico vezette Smer győzelme nem kétséges, csupán az bizonytalan, hogy képes lesz-e a párt egyedül kormányt alakítani, vagy szüksége lesz társakra. A jobboldali pártok közül csupán a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Bugár Béla vezette Most-Híd nem zárta ki annak lehetőséget, hogy szövetkezne Ficóval, bár ők is inkább egy jobboldali koalíciót részesítenének előnyben.

A bizonytalanságot az a tény is növeli, hogy a felmérések szerint sok az olyan párt - köztük van az MKP is -, amelynek a támogatottsága az öt százalékos bejutási küszöb körül mozog, tehát előfordulhat, hogy a nagy pártok mellett akár 3-4 kis párt is bejut a törvényhozásba. Ez viszont az elemzők szerint nem erősítené a politikai stabilitást, amire most az országnak égető szüksége van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×