eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vért és könnyeket nem, de áldozatot vár a kormányfő

Mario Monti új megbízott olasz kormányfő ma találkozik a főbb politikai pártok, valamint az ifjúsági és női mozgalmak és a szakszervezetek vezetőivel, mielőtt döntene az új kormány összetételéről. A Silvio Berlusconit leváltó Monti azt mondta: az olaszoknak "áldozatokra" kell felkészülniük, a piacoktól viszont türelmet kért.

"Vért és könnyeket nem, de talán áldozatokat kérek" - mondta a kijelölt olasz miniszterelnök, akitől a piacok és más államok vezetői azt várják, hogy gyorsan, mélyreható reformokat vezessen be az eurózóna stabilizálására.

Monti egykor EU-biztosként remek európai kapcsolatokkal rendelkezik, de nincs politikai tapasztalata. Ennek ellenére azt szeretné, ha 2013-ig kitartana a kormánya.

A kijelölt kormányfő ma tovább folytatja a tárgyalásokat a pártokkal az új kabinet összetételéről. Giorgio Napolitano államfő péntekig adott neki határidőt a kormányalakításra.

A pártokkal való alkudozás azért fontos, hogy a technokrata vezető kormányának erős támogatása legyen a fájdalmas reformok végig viteléhez. Olaszország gazdasági helyzetét jól érzékelteti, hogy a részvényárak zuhanásának egyik áldozata, az Unicredit bank közölte: a harmadik negyedévben több mint 10,5 milliárd euró veszteséget produkált, és három év alatt 5200 állást épít le.

A piacok idegesek, és ha késik a kormányalakítás, az nagyon veszélyes lehet -- jegyezte meg a Sole 24 Ore gazdasági lap. Olaszország számára eddig csapás volt a gazdaság stagnálása. Az elmúlt évtizedben csak Haiti és Zimbabwe gazdasága növekedett lassabban az olasznál, évente 90 ezer ember hagyja el az országot, és a fiatalok fele külföldre vágyik.

Bár az Északi Liga kivételével a nagy pártok támogatják Montit, a sorok között olvasva egymásnak ellentmondó érdekeket lehet felfedezni - írta a Guardianben Alberto Nardelli, Londonban élő olasz internetes vállalkozó. A centrista UDC szerint Monti 2013-ig, a következő választásokig maradhat. Mások szerint csak tavaszig. A balos Demokrata Párt választójogi reformot akar tőle. Berlusconi pártja szerint az EU-nak beígért lépésekre szabad csak koncentrálnia.

Nardelli szerint Berlusconi után kaotikus lesz az olasz politikai térkép. Ha Montinak sikerül megnyugtatni a piacokat, akkor több párt is megkísérli megszerezni magának. Ha nem, lesújtanak rá.

Silvio Berlusconi vasárnapi távozásakor már jelezte, hogy kész visszatérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×