eur:
387.88
usd:
359.93
bux:
69165.85
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mit nem tud Tony Blair eladni?

A tekintélyuralminak tartott kazah kormány országimázs-tanácsadója lesz Tony Blair volt brit miniszterelnök. Blair eddig közel-keleti közvetítőként is dolgozott, de nem tudta elérni, hogy újrainduljanak a tárgyalások az izraeliek és a palesztinok között.

Tony Blair és közeli kollégái mindig is a prezentáció nagymesterei voltak - miniszterelnöksége idején Blairnek többször meg is gyűlt a baja a sajtóval, amely a szemére hányta, hogy a lehető legjobb képet akarta alkotni magáról és ehhez hangolta a kormányzati kommunikációt.

Nagyhatalmú médiafőnöke, Alistair Campbell különösen hűvös viszonyba került a médiával, és az ő ideje alatt vált mindennapi kifejezéssé a "spin", a hírek tálalásának művészete. A 2003-as iraki invázió előtti nyilatkozatok és kiadott dokumentumok miatt még gyakoribbak lettek a vádak, ami maradandó kárt okozott a korábban reformernek tartott Tony Blair megítélésében.

Úgy tűnik, a tudást most mégis megpróbálja kamatoztatni az egykori brit miniszterelnök. A Financial Times szerint Blair, Campbell és néhány más volt brit kormányilletékes a kazah országimázs javításán fáradozik majd - több mint 10 millió dollárért. Maga Blair tagadta, hogy ekkora összegről lenne szó, és hogy személyesen profitálna a munkából. Egy kazah illetékes a lapnak megerősítette, hogy létezik ilyen megállapodás, de nem volt hajlandó beszélni a honoráriumról.

Tony Blairen kívül még egy sor volt európai kormányfő látja el tanácsokkal Nurszultan Nazarbajev elnököt, aki a Szovjetunió 1991-es szétesése óta kormányozza Kazahsztánt. Nazarbajev korábban a Szovjetunió Kommunista Pártja irányítótestületének, a politikai bizottságnak is tagja volt. Amerikai diplomaták a WikiLeaks szerint azt írták Kazahsztánról, hogy mélyen gyökerezik a korrupció, önkényesen letartóztathatnak embereket, nincsenek független bíróságok, korlátozzák a szólásszabadságot, és a börtönökben gyakori a kínzás.

Blair hivatala szerint a tanácsadók "nagyszerű munkát végeznek és segítik a kazah reformokat". A nyersanyagokban gazdag Kazahsztán szeretné bővíteni üzleti kapcsolatait Nagy-Britanniával, amely Hollandia és az Egyesült Államok után a harmadik legnagyobb külföldi befektető az országban.

Tony Blair cége, a Blair Associates tanácsokkal látta el a JPMorgan Chase amerikai bankot, a Zürich Financial Services svájci biztosítócéget, a kuvaiti kormányt és egy Abu Dzabi-i befektetési alapot is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×