eur:
388.64
usd:
361.58
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Maradjon-e Nagy-Britannia az Európai Unióban?

A brit parlament elé került a kérdés: legyen-e népszavazás Nagy-Britanniában arról, hogy bennmaradjon-e az ország az Európai Unióban?

Nagy-Britanniában törvény mondja ki, hogy ha legalább 100.000 aláírás gyűlt össze annak a támogatására, hogy egy fontos kérdésről népszavazás legyen, akkor a parlamentnek kell döntenie erről. A konzervatív-liberális kormánykoalíció és a szocialista ellenzék egyaránt arra utasította a képviselőit, hogy ellenezzék a népszavazást, mert az - mint Hague külügyminiszter megfogalmazta - "Helytelen kérdést vetne fel, alkalmatlan időben".

A konzervatív párti frakcióban 50-60 képviselő nem óhajtja figyelembe venni a pártutasítást, és a népszavazás kiírása mellett állna ki.

David Cameron miniszterelnök a brüsszeli csúcstalálkozón nem ellenezte azt az indítványt, hogy kezdődjenek megbeszélések az euróövezet országainak szorosabb, Európai Egyesült Államok jellegű összefogásáról. De Nagy-Britanniában sok millióan érzik úgy, hogy az Unió elmélyítése nem célravezető. Az euroszkeptikus toryk készülnek megragadni az alkalmat ennek a kinyilvánítására.

Ami az eurózónához való csatlakozást illeti, David Cameron miniszterelnök azt mondta, hogy amíg ő vezeti a kormányt, erre nem kerül sor.

Nagy-Britanniában legutóbb 1975-ben volt népszavazás az Európai Uniós tagságról, akkor "igen" volt a többség válasza. Sokan érzik úgy, hogy a demokrácia jegyében újból szükség lenne a népakarat kinyilvánítására. Tekintélyes brit kommentátorok szerint az euróválság utat nyitott az Unióban végrehajtandó alapvető változásokra, s ezeket meg kell várni bármiféle "bennmaradni vagy kilépni" népszavazással.

Közben a Daily Mail napilap arról ír, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit kormányfő között állítólag szóváltás volt. Cameron fontosnak tartotta, hogy szerdán ne csak az euróövezet 17 országa, hanem mind a 27 uniós tag újból tanácskozzék. Sarkozy elnök erre a lap értesülése szerint azt mondta: "Nagyon nem tetszik nekem, hogy tanácsokat osztogat. Ha nem szereti az eurót, akkor ne avatkozzék bele a megbeszéléseinkbe".

A francia elnököt, úgy látszik, az sem hangolta jobb kedvre, hogy a brit kormányfő gyapjútakarót vitt neki ajándékba, újszülött kislánya, Giulia számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×