eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Hogyan vehet államkötvényt az EKB, ha ez tilos?

Szokatlanul élesen bírálta a német államfő az Európai Központ Bank válságkezelő intézkedéseit. Christian Wulff a Nobel-díjas közgazdászok Lindauban tartott értekezletén ostorozta a berlini és a többi vezető uniós ország kormányát is, amiért az adófizetők pénzéből szinte nyakló nélkül folyósítanak hitelt a csőd szélére került államoknak. Az államfő beszéde komoly visszhangot váltott ki, mert Christian Wulff eddig nem nyilatkozott hivatalosan napi politikai kérdésekről.

A német államelnök a festői Boden-tó partján fekvő Lindauban, a Nobel-díjas közgazdászok évente megrendezett értekezletén mondott beszédében bírálta az európai válságkezelő intézkedéseket.

Christian Wulff helyteleníti, hogy az Európai Központi Bank vásárol a csőd szélére jutott országok államkötvényeiből. Az elnök hajmeresztőnek minősítette, hogy a Központi Bank immár 110 milliárd euró értékben vett görög, ír, portugál, spanyol és olasz államkötvényeket, holott az Európai Unió működéséről szóló szerződés 123. paragrafusa úgy rendelkezik, hogy az EKB nem vásárolhat adósságinstrumentumokat közvetlenül a tagállamoktól.

Christian Wulff bírálta az európai kormányokat is, amelyek szinte sodródnak a válságban, és kapkodó, nem egyszer a tőzsde megnyitása előtti percekben hozott, rövid távú intézkedésekkel próbálnak úrrá lenni a súlyos helyzeten.

Mint mondta, mélyen átérzi az adófizető polgárok aggodalmát, ugyanis az ő pénzükből folyósítanak hiteleket pénzügyi nyerészkedések áldozatává vált országoknak, és ezáltal a jövő nemzedéket is terhelik a mind nyomasztóbb adósságokkal.

Az államfő nem áll egyedül véleményével: az Európai Központi Bank nemrég tartott vezetőségi ülésén több elnökségi tag, köztük a német nemzeti bank elnöke, Jens Weidmann is határozottan ellenezte az államkötvény vásárlást, mint válságkezelő intézkedést. Weidmann hivatali elődje, Axel Weber már korábban is kifogásolta, hogy az EKB alaposan túllépett eredetileg megszabott jogkörének határain.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×