eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Berlin elegánsan teljesíti a követelményt

A nemzetközi pénzpiac viharai ellenére a német pénzügyminiszter bizakodóan tekint a jövőbe, és úgy vélte, hogy az adóbevételek emelkedésének eredményeképpen a berlini kormánynak az idei államadósságot sikerült másfél százalékra szorítania.

Ezzel Berlin elegánsan teljesíti a valutaegységbe tömörült országokra vonatkozó követelményt, amelynek értelmében a költségvetési hiány nem lépheti túl a nemzeti össztermelés három százalékát. A pénzügyminiszter derűlátásának keményen ellentmond a mannheimi európai gazdaságkutató intézet most közzétett jelentése az üzleti hangulat alakulásáról.

A konjunktúra akadozása ellenére az adóbevétel a második negyedévben is töretlenül ívelt felfelé. A berlini pénzügyminisztérium kimutatása szerint júliusban már közel 10 százalékkal haladta meg a tavaly júliusi szintet. Így nem véletlen, hogy kormánykörök változatlanul három százalékos gazdaságnövekedésből indulnak ki.

Ezek után Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter kijelentette, hogy az államadósságot idén másfél százalékra fogják visszaszorítani, következésképpen Németország eleget tesz az euróövezetbe történt belépésekor vállalt kötelezettségének, és költségvetési hiánya nem haladja meg a nemzeti összetermelés három százalékát.

Schäuble a távolabbi jövőt is derűlátással ítélte meg, amikor úgy vélte, hogy Németországnak 2014-ben már teljesen kiegyensúlyozott költségvetése lesz. A nemzetközi pénzpiacon úrrá lett bizonytalansággal kapcsolatban a miniszter a nyugalom megőrzését ajánlotta.

Ezt máris erősen próbára teszi az európai gazdaságkutató intézet mannheimi központjában közzétett legfrissebb adata, amely szerint az üzleti hangulat aggasztóan romlott. A közgazdászok augusztusra közel 26 pontos eséssel számoltak, de a kedd délben nyilvánosságra hozott index csaknem 38 pontos zuhanásról tanúskodik.

Az egész Európai Unióra vonatkozó kilátásokat is sötéten ítélik meg a válaszadók, de uniós viszonylatban nem tartanak recessziótól. A mannheimi intézet vezetője a felmérés ismertetésekor rámutatott arra, hogy az index főleg az amerikai recessziótól való nagyfokú félelmet tükrözi, de szerepet játszik az euróövezet pénzügyi válságának elhúzódása is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×