eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

London belvárosára is átterjedtek a zavargások

A hétfőre virradó éjszakán is folytatódtak a szombaton kezdődött vandál rendbontások és üzletfosztogatások Londonban, immár nem csak Brixton, Enfield és Islington külső kerületekben, hanem a város szívében is.

Csütörtökön egy rendőr lelőtt egy színes bőrű férfit Észak-Londonban, a hivatalos indoklás szerint "lövésváltást követően". Családja és barátai szerint a huszonkilenc éves fiatalembernél nem volt fegyver. Mások viszont azt mondják, hogy a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó férfinál mindig volt pisztoly, különösen az utóbbi időben, amióta a rivális dílerek egymást kezdték gyilkolni.

A csütörtöki incidens még kivizsgálásra vár, de következményeit két napja szenvedi a brit főváros. A lelőtt férfi barátai szombaton tüntetést kezdtek a rendőrség ellen, ami hamarosan nagymérvű rendbontássá fajult, amikor a tömeghez minden "balhéra" kapható anarchisták csatlakoztak.

A kivonuló rendőröket fél téglákkal dobálták meg, kirakatokat zúztak be, gyújtogatás kezdődött, előbb csak rendőrautók égtek, de éjfél után már épületek is. Fosztogatók rohanták meg a tottenhami Tescót, a McDonald's-ot és a helyi ékszerüzletet.

Lángok martaléka lett a főutca dísze, a háromemeletes, patinás nagyáruház, csak a kiégett falai maradtak állva. Tottenham fekete bőrű parlamenti képviselője, David Lammy vasárnap elkeseredve járta be az utcákat és azt mondta: "a kerület szívét tépték ki esztelen rendbontók".

A rongálás és fosztogatás azonban a rákövetkező éjjelen sem állt le. Az anarchisták mobiltelefonon küldték körbe riasztásukat, és támadás indult az edmontoni Carphone cég raktára és a brixtoni videóüzlet ellen is. Száz őrizetbe vételt hajtott végre a rendőrség. Nehezen fékezték meg a dúlásra, fosztogatásra elszánt fiatalokat, végül négy Londonnal szomszédos megyéből érkezett rendőri erősítés. Kérdés, fenntartható-e a rend, ha anarchisták akcióra szánják el magukat a jövő évi, londoni olimpia idején?

A hétfőre virradó éjjelen ötven fiatal a főváros közepén, az Oxford Circuson kezdett törni-zúzni, de őket hamar megfékezték.

A sajtó vitatja, helyes lépés volt-e a rendőrség részéről lelőni a 29 éves kábítószer-kereskedőt, hiszen sejthető volt, hogy bandája bosszúból rendbontásra mozgósít erre kapható külvárosi fiatalokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×