eur:
401.42
usd:
371.17
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

A képviselőház rábólintott az alkura

Az amerikai kongresszus alsó háza meggyőző többséggel rábólintott arra az alkura, amely engedélyezi az adósságlimit emelését és lehetőséget ad az államcsőd elkerülésére. Borítékolható a szenátusi jóváhagyás is ezek után. A szavazásra bocsátott alku az amerikai adósságplafonról csak évek múlva érezteti gazdasági hatását - jegyezték meg elemzők.

Az egymással hónapok óta marakodó képviselők végül nagy tapssal ünnepelték, hogy egy nappal a határidő előtt elfogadták a történelmi alkut, amely megakadályozza, hogy története során először csődbe menjen az amerikai állam. A padsorokban nagy taps köszöntötte Garbielle Giffords képviselőt, akit januárban majdnem agyonlőtt egy merénylő, és aki sokáig bénultan feküdt.

A republikánus és demokrata vezetés alkuja több ezermilliárd dolláros kiadáscsökkentést irányoz elő: a baloldalon elégedetlenek az elvonásokkal, a jobboldalon pedig keveslik azokat. Az amerikai társadalom és közvetve a világgazdaság csak 2014 után érzi meg a kiadások visszafogását. Ben Bernanke, a központi bank szerepét betöltő FED elnöke és mások korábban figyelmeztettek: ha azonnal és sokat nyirbálnak meg, akkor az fékezheti a gazdasági talpra állást.

2012-ben és 2013-ban összesen 63 milliárd dollár értékű takarékossági intézkedést vezetnek be, ami eltörpül a 2008-2009-es, többszáz milliárd dolláros bankmentő csomaghoz képest. A kongresszusi statisztikai hivatal szerint az egész gazdasági teljesítmény 1 százalékát teszi ki mindössze a takarékossági csomagnak ez a része. A későbbi években, 2015-től, drasztikusan megugrik az állami kiadások visszafogása. Ezt azt jelenti, hogy öt év múlva már kevesebb pénz jut útépítésre, ingatlantámogatásokra és kormánypénzen folytatott tudományos kutatásokra.

Annak ellenére, hogy a piacok bizakodva fogadták az alku hírét, hétfőn már eltűnt az optimizmus, azt követően, hogy napvilágra került: az ipari termelés az elmúlt két év legrosszabb teljesítményét produkálta.

Úgy tűnik, hiába lökte szinte a szakadék szélére Amerikát a teadélutános mozgalom, amely egy időre megkötötte a republikánus vezetés kezét, az azonnali és drasztikus kiadáscsökkentést nem sikerült elérnie.

Bár Amerika nem megy csődbe, a hitelminősítők - elméletileg - még így is ronthatnak az Egyesült Államok besorolásán. Kommentátorok azonban megjegyezték: a cégek nem éppen önálló gondolkodásukról híresek, ezért valószínűleg nem minősítik le az amerikai állami tartozásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Felemás hangulatban indult a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, de a délelőtti bizonytalankodás után a koradélutáni órákra lefordultak a vezető indexek, és a tengerentúlon is esett a piac. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedett ma, a befektetők a kínai jegybankra figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció érkezett délelőtt. A hét már a vállalati eredményekről is szól, viszont fontosabb negyedéves gyorsjelentés hétfőn nem lesz kereskedési időben. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×