eur:
401.42
usd:
371.15
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

Amerika nem megy csődbe, de sokan elégedetlenek az alkuval

Az utolsó pillanatban megszületett az alku, így kedden nem megy csődbe Amerika. A Kongresszus republikánus vezetői belementek abba, hogy az Egyesült Államok emelhesse adósságplafonját, ha cserébe nagyobb összeggel faragják le a költségvetési kiadásokat.

Hosszú napok és éjszakák után Barack Obama elnök végre kialhatja magát, és nem fognak bohócok tüntetni a kongresszusi képviselők irodái előtt: Amerika politikai vezetői klasszikus kompromisszumot kötöttek és elhárul az államcsőd veszélye.

A Wall Street-i tőzsde nyitása előtt Barack Obama elnök sugárzó arccal jelentette be: elkerülik az amerikai gazdaságot súlyosan veszélyeztető fizetésképtelenséget. A huzavonát idegesen figyelték a külföldi pénzpiacok is. A tokiói tőzsde indexe a kompromisszum hírére meg is ugrott.

Az alkuval a republikánusok elérték azt a céljukat, hogy ne finanszírozzák az amerikai költségvetést további adóemelésekből - ami azt jelenti, hogy egy sor szociális programot fognak megnyirbálni. Egy évtized alatt 2200 milliárd dollárral csökkentik az amerikai kiadásokat. A részletekről november végéig folyhat az alkudozás a Kongresszus bizottságaiban. Ha nem jutnak dűlőre arról, hogyan érjék el a kiadáscsökkentést, akkor a fűnyíróelv alapján, szinte minden költségvetési területen visszafogják a költekezést.

A demokraták számára a nagy eredmény, hogy nem lesz csőd, és hogy nem kell a következő választások előtt ismét vitázni a témáról. Nem nyirbálják meg az egyik, időseknek fenntartott egészségügyi programot és nem csökkentik a munkanélküli segély összegét. A párt sok választója azonban úgy fogja látni, hogy nem védték meg érdekeit: a jómódúak adója nem nő, viszont a gazdasági visszaesés elszenvedői számára nem hosszabbítják meg a munkanélküli segélyt.

Elégedetlen az egyes republikánus képviselőket a Kongresszusba juttató Teadélután-mozgalom is, amely számára már saját pártvezetése is túl puha volt, és egy ponton lehetetlen helyzetbe hozták John Boehner republikánus kongresszusi frakcióvezetőt.

A mozgalom egyes hasonlatok szerint a tálibokat idéző, fundamentalista módon ragaszkodik a drasztikus kiadáscsökkentéshez és kampányol az adócsökkentésért, így kevés volt számára a demokratáktól kicsikart megszorítás. Bár Michele Bachman, aki a mozgalom támogatásával akar republikánus elnökjelölt lenni, azt mondta, hogy a javaslat ellen szavaz, néhány társa viszont"átállhat". Az amerikai Szenátusnak és a kongresszusi alsóháznak is hétfőn kell megszavaznia a tervet, hogy kedden ne következzen be az államcsőd. Tudósítók szerint a demokrata többségű szenátusi igen borítékolható, az alsóházban azonban nehezebb lesz átvinni az elképzelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Felemás hangulatban indult a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, de a délelőtti bizonytalankodás után a koradélutáni órákra lefordultak a vezető indexek, és a tengerentúlon is esett a piac. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedett ma, a befektetők a kínai jegybankra figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció érkezett délelőtt. A hét már a vállalati eredményekről is szól, viszont fontosabb negyedéves gyorsjelentés hétfőn nem lesz kereskedési időben. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×