eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Napokon belül leminősíthetik Amerikát

Egy hajóban találta magát Görögország és az Egyesült Államok, legalábbis abból a szempontból, hogy a hitelminősítők célkeresztjébe került. Athénban a kormány értetlenül fogadta az újabb leminősítést, az USA-t pedig az elhúzódó adósságlimit-vita miatt fenyegették meg azzal, hogy lerontják besorolását.

Görögországban már lezajlott a dráma, a tengeren túl azonban még mindig tart a politikai színjáték az államadósság miatt. A Fitch Ratings hitelminősítő ügynökség emlékeztette az amerikai adósságküszöb emelése miatt huzakodó politikusokat, hogy fogytán az idő, és növekszik a valószínűsége annak, hogy alku hiányában leállhat hitelei törlesztésével az amerikai állam. A rizikó növekedése pedig arra késztetheti, hogy lerontsa az Egyesült Államok "Aaa" besorolását.

Ha a hitelminősítők lépnek, akkor megugrik az amerikai államkötvények hozama, így az amerikai költségvetés által fizetett kamat. Ennek hatására emelkednek a jelzálog- és gépjárműhitelek, továbbá a személyi kölcsönök kamatai is. Valószínűleg nő azoknak a száma is, akik nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket és emelkedhet a bedőlő lakáshitelek aránya. Mindez kihathat a válság és a magas munkanélküliség miatt amúgy is rossz fogyasztói hangulatra, így az Egyesült Államokba exportáló gazdaságok is rosszul járnának. Amerika ezúttal akkorát tüsszentene, amit biztosan megéreznének külföldön is.

A Moody's júniusban arra figyelmeztetett, hogy július közepén, azaz a napokban leronthatja az Egyesült Államok besorolását, ha nincs megállapodás Barack Obama elnök és a kongresszusi vezetők között, és a hitelminősítő már leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá is vette lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását. A lépést a két másik nagy intézmény általi leminősítés követheti.

A Moody's 1917 óta követi figyelemmel az Egyesült Államok hitelképességét és megjegyezte, hogy Washington eddig mindig pontosan fizette a tőkerészleteket és a kamatokat. Ezúttal azonban elveszítheti a legmagasabb besorolást.

Görögország már álmodni sem mer arról, hogy mikor tartják majd ilyen megbízható adósnak. Ennek ellenére Athént meglepte, hogy az IMF segélyprogramja és a görög kormánynak a tömegtiltakozások ellenére elfogadott megszorító csomagja ellenére a Fitch ismét leminősítette a görög állampapírokat. Az ügynökség azzal indokolta a lépést, hogy nem tartja valószínűnek, hogy Görögországnak sikerül 30 milliárd eurót összeszednie privatizációs programjával és nem eléggé világos a magánhitelezők szerepe sem az újabb mentőcsomagban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×