eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bűnözőkhöz kerülhettek a hírszerző központ tervei

A német kormány szóvivője megerősítette, hogy a hírszerzőszolgálat Berlinben tervezett épületének tervei eltűntek. Az eset hátterének felderítésére rendkívüli bizottság alakult, ugyanis olyan szigorúan bizalmas dokumentumoknak veszett nyoma, amelyek az egész ország biztonságára nézve kulcsfontosságúak.

Tudósítók értesülése szerint az új épület úgynevezett agyközpontjára vonatkozó dokumentumok tűntek el, amelyek felvilágosítással szolgálhatnak a terrorelhárítást, illetve a riasztást szolgáló berendezések elhelyezkedéséről. A kormányszóvivő nem zárta ki, hogy az építési tervek bűnözők kezébe kerültek.

A német hírszerzőszolgálat egy volt munkatársa több millió euróra becsülte a kárt, mert gyakorlatilag az új épület logisztikai részlegét teljesen át kell alakítani. Nem titkolta azonban azt sem, hogy a tervek eltűnése súlyos csapást jelent a szolgálat tekintélyére is, ugyanis a vele szorosan együttműködő amerikai, brit vagy francia partnerekben megrendülhet a német hírszerzésbe vetett bizalom.

A szolgálat központja jelenleg a München elővárosának tekinthető Pullachban van. Az 1940-es évekből származó elszigetelt épületcsoport a hidegháború idején a kelet-európai ügynökök egyik célpontja volt. Az ezredfordulót követően a kormány úgy döntött, hogy Berlinbe költözteti a szolgálatot. A főváros egykori keleti felében ultramodern épületkolosszus létrehozásába kezdtek, amelynek költségei már meghaladják a másfél milliárd eurót.

Ellenzéki képviselők szerint az építési tervek ellopása súlyos milliókkal növeli majd a már amúgy is csillagászati méretű kiadásokat.

"Pánikra semmi ok"


A német szövetségi hírszerzés vezetője azonban cáfolta, hogy szupertitkos építési tervek tűntek volna el a tervezett új berlini központ felvonulási területéről.

Ernst Uhrlau egy szerdai interjúban elismerte ugyan, hogy a BND új központjának egyes dokumentumai eltűntek, de teljes mértékben alaptalannak nevezte a Focus magazinnak azt az értesülését, amely szerint rendkívül kényesnek minősített és fontos biztonsági információkat tartalmazó terveknek veszett nyoma.

"Pánikra semmi ok, a központ az előzetes elképzelések szerint, az eredeti helyen épül fel" - hangoztatta a hírszerzés vezetője.

Szakértők szerint az ügy jelentős mértékben ártott a BND tekintélyének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×