eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elismerték a hatóságok, hogy felelősek a börtönhalálért

Nő a nyomás az orosz hatóságokon, hogy büntessék meg egy fogságban elhunyt adójogász haláláért felelős hivatalos személyeket. Egy nappal Dmitrij Medvegyev elnök és orosz jogvédők találkozója előtt a szövetségi nyomozóhatóság elismerte: Szergej Magnyitszkij azért halt meg, mert nem kapott a börtönben orvosi ellátást.

A Magnyitszkij-ügy egyfajta tesztje annak, mennyire hajlandó Dmitrij Medvegyev elnök beváltani az ígéretét és határozottan fellépni a jogállamiságért Oroszországban.

A 37 éves ügyvéd az amerikai Hermitage Capital fedezeti alap jogásza volt. Cége azzal vádolt meg orosz belügyi illetékeseket, hogy lefoglalták a papírjait, majd ezek birtokában saját embereiket jegyezték be három leányvállalat tulajdonosaként, és még 230 millió dollár adó-visszatérítést is követeltek az orosz államtól.

A cég nevében, az ügyben eljáró jogászt, Szergej Magnyitszijt letartóztatták, és megvádolták a 230 millió ellopásával. Magnyitszkij hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedett, de a börtönben nem voltak hajlandók ellátni. 2009 novemberében vizsgálati fogságban halt meg.

Egy nappal prominens orosz jogvédők és Medvegyev mai találkozója előtt az orosz nyomozóbizottság hirtelen elismerte, hogy börtönilletékesek a felelősek az ügyvéd haláláért, amelyet az orvosi ellátás megtagadása okozott. Rövid időn belül büntetőeljárás indul, de neveket nem említettek. A hivatalos változatban eddig tagadták, hogy bármilyen hivatalos személy is felelőssé tehető lett volna az ügyvéd haláláért.

Jogvédők jó irányba tett lépésnek minősítették a hétfői bejelentést. Valerij Borscsev vezető aktivista azonban Medvegyevvel megbeszélt mai találkozója előtt már jelezte, hogy saját jelentésük még súlyosabb vádakat fogalmaz meg.

Eszerint a jogászt megbilincselte nyolc börtönőr, majd botokkal jól megverte. Egy börtönorvos közben azt mondta, hogy Magnyitszijnek "idegrohama volt és azért hívta az őröket, hogy megnyugtassák, amíg megérkezik a mentő". A mentősök ugyanakkor elmondták, hogy egy órán keresztül várakoztak a kapunál - a jogvédők szerint ezalatt bent verték az ügyvédet, akinek a holttestén látszottak az árulkodó nyomok. A mentősök szerint a férfi 15-30 perccel azelőtt halhatott meg, hogy bemehettek hozzá - miközben a hivatalos változat szerint később a kórházban hunyt el.

William Browdert, a Hermitage Capital főnökét - az ügyvéd megbízóját - kiutasították Oroszországból, és az üzletember most azt próbálja elérni, hogy az amerikai hatóságok ne engedjék be az országba azokat a személyeket, akik szerinte felelősek Szergej Magnyitszkij haláláért.

Holland parlamenti képviselők arról szavaztak, hogy 60 orosz illetékesnek tiltsák meg a beutazást - ha a határozat törvényerőre emelik, akkor kizárhatják őket az egész schengeni övezetből. Hasonló döntést hozhat az amerikai Szenátus is. Az orosz Duma közben arról tárgyal, hogy megtiltsa-e az "orosz állampolgárok jogait sértő" külföldiek beutazását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×