eur:
388.67
usd:
361.59
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mi lesz Floridával az Atlantis nélkül?

Floridában a héten nemcsak szentimentális okok miatt szomorkodnak majd, amikor utolsó útjára indul az Atlantis, és ezzel lezárul az űrsikló-program. Több tízezer munkahely szűnik meg olyan városokban, amelyek évtizedek óta az űrkutatásból éltek.

Amikor pénteken utoljára száll fel a NASA utolsó, még aktív űrsiklója, az Atlantis, egy korszak zárul le az űrkutatásban. Ahhoz hasonlítható pillanat lesz, mint amikor utoljára repült a szuperszonikus utasszállító, a Concorde. A siklókat egyelőre nem váltja ki semmi, a költségvetési gondok miatt megszorult Amerika valamikor a távoli jövőben szeretne embert küldeni a Marsra, addig azonban a siklók előtt tervezett és az őket túlélő orosz Szojuz űrhajókkal küldi fel asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra.

Florida Űrhajóspartnak nevezett vidékén már évek óta tudják, hogy lezárul a program és jön a hanyatlás, de a helyi lakosok nem számítottak az időközben jött hitelválságra, amely még fájdalmasabbá teszi a csapást.

Becslések szerint 27 ezer, a siklóprogramhoz közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó állás tűnik el az Atlantis utolsó útjával.

Titusville város kereskedelmi kamarájának elnöke, Marcia Gaedcke egyenesen családtagnak titulálja a siklókat, amelyeknek elvesztését szabályosan gyászolják. "Átéljük az ilyenkor szokásos érzelmeket, először tagadtuk, hogy mindez megtörténhet, most haragszunk" - mondta az AP-nek. Az elnökasszony és több családtagja is dolgozott a közeli Kennedy Űrközpontban.

Barack Obama elnök tavaly állította le a Constellation-programot, amely a siklók utódjait hozta volna létre. Az űrkutatásban dolgozó, magasan képzett szakemberek emiatt azzal szembesülnek, hogy olyan körülmények között kell munkát találniuk, amikor több mint tíz százalékos a munkanélküliség. Ráadásul 2004 óta, amikor már világossá vált, hogy az űrsiklóknak leáldozott, több mint felére estek a floridai Űrhajósparton az ingatlanárak. Azaz, még ha valakinek sikerül egy másik államban a légiiparban munkát találnia, nehezen tudja majd eladni a házát.

A környék számára a kulturális csapás is hatalmas, mert hirtelen meghal és egyfajta múzeummá válik, pedig több évtizeden keresztül az űrhajózás tette különlegessé. Még az előhívószám is 3-2-1, sok iskolát pedig az űrsiklókról neveztek el.

Szakértők becslései szerint a több ezer elbocsátott dolgozóból jó, ha néhány százan tudnak majd a repülőgépgyártásban elhelyezkedni Dél-Karolinában és Amerika Floridától távoli, észak-nyugati partvidékén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×