eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Drágul a vasúti közlekedés Szlovákiában

Drágább lesz a vasúti közlekedés Szlovákiában.

A szlovák vasúttársaság bejelentése szerint a nyár végén átlagosan tíz százalékkal drágul a vasúti közlekedés díja. Az áremelést főleg a rövidebb útszakaszon közlekedők érzik meg.

A vasúttársaság 2004-ben emelte legutóbb az árakat, és mint a társaság vezetői hangsúlyozták: a hivatalos statisztikai adatok szerint az infláció 27,4 százalékos áremelést indokolna.

A magasabb árú menetjegyektől az év végéig egymillió eurós többletbevételt várnak, azonban ennek ellenére a vasúttársaság így is veszteséges lesz. Az új menetdíjakat - az árszabályozási hivatal döntésétől függően - augusztustól, vagy szeptembertől vezetik be.

Változik a vonatjegyek árának meghatározási módja is. Eddig útszakaszonként állapították meg ezeket, most bevezetik az úgynevezett kilométer-tarifát. A társaság szeretné igazságosabbá tenni a díjszabási rendszert, így mindenki csak annyit fog fizetni, amennyit valóban utazik.

Így azonban az áremelés nem lesz arányos. A 10 kilométeres útszakaszért 87 százalékkal kell többet fizetni, mint eddig, kétszáz kilométer felett viszont szinte alig lesz különbség az új és a jelenlegi árak között.

A rendszeresen utazóknak új regionális vasúti kártyákat vezetnek be, ezekkel különböző kedvezményeket vehetnek igénybe. Kedvezményben részesülnek azok is, aki jegyüket az interneten veszik meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×