eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Faji kvóta a francia futballválogatottnál?

Botrány tört ki Franciaországban azt követően, hogy egy internetes hírportál hangfelvételekre hivatkozva állítja: a Francia Labdarúgó Szövetség faji kvótát akart bevezetni a jövő válogatott focistáinak kiválasztásában. Az ügyben Laurent Blanc szövetségi kapitány is érintett, aki tagadja a vádakat, azt azonban elismerte: azt akarják, hogy a leendő válogatott labdarúgók jobban kötődjenek a francia nemzethez.

A Mediapart nevű hírportál által megszerzett hangfelvételek szerint tavaly novemberben a szövetség vezetői tanácskozást tartottak, amelynek a fő témája az volt, hogy miképpen tudják a jövőben már az ifjúsági válogatott szintjén kiszűrni azokat a kettős állampolgárságú, tehát bevándorolt fiatalokat, akikről feltételezhető, hogy felnőttként esetleg szülei vagy nagyszülei származási országának a válogatottját fogják erősíteni.

A Mediapart az ott elhangzott, meglehetősen kötetlen beszélgetés alapján jutott arra a következtetésre, hogy valójában kvóták bevezetéséről van szó. Laurent Blanc szövetségi kapitány ugyanis egyebek mellett azt mondta: meg kell változtatni a kiválasztási kritériumokat. Szerinte a jelenlegi szemlélet az erős és magas játékosokat részesíti előnyben, márpedig mint mondta, ezek zöme a "feketék" közül kerül ki.

A fenti kijelentés miatt a szövetségi kapitányt most rasszizmussal vádolják, amit az érintett határozottan visszautasított, és ez ügyben Alou Diarra, a válogatott jelenlegi csapatkapitánya is megvédte edzőjét. A kedélyeket azonban tovább borzolta, hogy a sportminiszter időközben felfüggesztette beosztásából a szövetség egyetlen, a minisztérium alkalmazásában álló országos technikai igazgatóját. A szakma képviselői ezzel kapcsolatosan a "politikai korrektség" győzelméről beszélnek, hangsúlyozva, hogy az érintettet mindenféle vizsgálat nélkül büntették meg.

A kérdés azért is gerjeszt komoly indulatokat, mert a politika eddig a bevándorlók gyermekeinek egyik fő integráló eszközét látta a francia fociválogatottban, és ez a funkciója a jelek szerint egyre inkább kifulladóban van. A nemzethez való szorosabb kötődés kérdése egyébként a tavalyi labdarúgó-világbajnokságot követően vetődött fel komolyan, a francia csapat tagjai ugyanis akkor nem csak botrányosan játszottak, de a nemzeti himnuszt sem voltak hajlandók énekelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×