eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért drága az áram Szlovákiában?

Szlovákiában a jövő évben a lakosságnak nem kell tartania az energiaárak lényeges emelkedésétől. Az államnak továbbra is döntő szava van az energiaárak meghatározásában.

A lakosságot nemrégen Jozef Holjencik, a hálózati ágazatokat szabályozó hivatal elnöke nyugtatta meg, hogy a különböző híresztelések ellenére a jövő évben nem kell tartani az energiaárak érezhető drágulásától. Legutóbb az idei esztendő elején változott a villamos energia, a földgáz és a hő ára, mindhárom esetben csökkent, átlagosan négy százalékkal. Ennek ellenére a környező országokhoz képest Szlovákiában még mindig túlságosan drága az energia.

Szakértők szerint az EU tagországai közül majdnem Szlovákiában a legmagasabb a villamos energia ára - mind az ipari felhasználók, mind pedig a háztartások számára. A lakossági vásárlóerőt is figyelembe véve az ország az ötödik helyen szerepel a villanyárakat tekintve.

A Fico-kormány idején több kísérlet is történt az árak emelésére, ám a kabinet minden próbálkozást elutasított, nem engedte, hogy a külföldi többségi tulajdonban lévő energiavállatok a lakosság számlájára javítsák gazdasági eredményeiket. Hiába érvelt a gázművek a világpiaci árak alakulásával, az árhivatal és a kabinet hajthatatlan maradt.

Az új kormány - ígéretei ellenére - egyelőre nem korlátozta az Árszabályozási Hivatal hatáskörét, és nem bírálta felül annak döntéseit, melyekkel többször is megvétózta az energiatermelők áremelési javaslatait. Végső szava az árak meghatározásánál továbbra is a gazdasági minisztériumnak van, a tárcavezető jövőre ígéri a mostani gyakorlat megváltoztatását.

A Radicova-kormány nagyon óvatosan kezeli a kérdést, de nem tudni, meddig tud ellenállni az energiagyártók nyomásának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×