eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Melyik volt George Bush elnökségének legundorítóbb pillanata?

Védelmébe vette a kínzásnak minősített kihallgatásokat George Bush volt amerikai elnök, aki a 2008-as elnökválasztás óta ritkán hallatott magáról. Bushnak most jelenik meg memoárja, és ebből az alkalomból adott interjút az amerikai televíziónak. Egyes dolgokat sajnál, de főbb döntéseit helyesnek tartja - derült ki.

Az ifjabb George Busht egyszerre gyűlölték és dicsőítették. Sajátos nyelvi fordulatai mellett a második iraki háborúval, a 2005-ben pusztított Katrina hurrikánra adott késedelmes válasszal, a klímaváltozás elleni fellépés késleltetésével és a pénzügyi válságot elősegítő környezet előkészítésével is vádolják ellenfelei. Hívei szerint viszont istenfélő ember, aki a demokráciát és Amerika biztonságát védte és adókedvezményeket adott az állami költekezés helyett.

A republikánusok látványos kongresszusi győzelme után pár nappal George Bush ismét a rivaldafénybe került. Az ex-elnök sokáig kerülte a nyilvánosságot, de most monstre kampánnyal népszerűsíti memoárját, az 500 oldalas "Döntési helyzeteket", amelyet másfélmillió példányban adnak ki.

A közvélemény azt várta, hogy bocsánatot kér-e a hibákért az elnök, de ez elmaradt. "A bocsánatkérés azt jelentené, hogy rossz döntést hoztam" - mondta az NBC tévének. Azt azonban elismerte: a mai napig rosszul van attól, hogy Irakban nem találtak tömegpusztító fegyvereket. A Bush kormányzat azokkal a hírszerzési adatokkal indokolta az iraki inváziót, amelyek szerint Szaddam Husszein rezsimje tömegpusztító fegyverekkel rendelkezett.

Bush szerint nem volt hiba a háború és jobb a világnak Szaddam Husszein nélkül, mert 25 millió irakinak van esélye arra, hogy szabadságban éljen. A háború éveiben azonban a különböző merényletek több tízezer iraki életét követelték. A nyolc hónappal ezelőtti választások után az iraki politikusok még mindig nem tudták megalakítani az új kormányt.

A volt elnök határozottan védelmébe vette a "szimulált vízbefojtásnak" nevezett kihallgatási technikát. Tagadta, hogy kínzásról lett volna szó, mert a gyakorlat "legális volt". Miért volt az? - tette fel a kérdést a riporter. "Mert az ügyvéd azt mondta, és én is ügyvéd vagyok" - válaszolta.

Az elnök dühösen utasította vissza, hogy rasszista lenne, amiért a központi kormány csak késve lépett fel a Katrina hurrikánt követően, amely aránytalanul nagy szenvedést okozott New Orleans jobbára afroamerikaiak lakta szegényebb negyedeiben. Hiba volt átrepülni a város felett, és nem találkozni az emberekkel, hogy meghallgassam őket - ismerte el. Sért az, hogy rasszistának neveztek, ez elnökségem egyik legundorítóbb pillanata volt" - utal Kanye West rapsztár megjegyzésére. Bush a könyvben kitér arra is, hogyan sikerült 40 éves korára túltennie magát az alkoholizmuson. Az exelnök médiainterjúk sorával népszerűsíti majd könyvét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×