eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kiképzés nélkül senki nem tarthat kutyát

Úgynevezett "kutya-jogosítványt" kell beszerezniük azoknak a svájciaknak, akik otthonukban kutyát akarnak tartani. A 2008-ban elfogadott, de idén októberig haladékot adó törvény legalább négyórás elméleti képzést ír elő a kutyatulajdonosok számára, és aki ezt elmulasztja, több száz eurós pénzbírságra számíthat.

A szövetségi parlament az utóbbi években folyamatosan szaporodó kutyatámadások miatt folyamodott a szabályozás e szokatlan formájához, 2009-ben ugyanis nem kevesebb, mint háromezer harapásos sérülést regisztráltak. Márpedig a honatyák mindebből arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyatulajdonosok nem tudnak kellően bánni négylábú kedvenceikkel.

Az új szabály mintegy negyvenezer tulajdonost érint, és azt az egyes kantonok akár szigoríthatják is. A francia nyelvű Lausanne-ban például a harci kutyák, egyebek mellett a rottweilerek tulajdonosainak 72 órás különleges tanfolyamon kell részt venniük valamelyik, a szövetségi állatorvosi hivatal által akkreditált kutyaoktatónál, ahol az elemi higiéniai szabályok mellett a konkrét idomítással kapcsolatos tudnivalókat, például a leültetést, a visszahívást is megtanulják.

Az intézkedésnek nem mindenki örül, hiszen a tanfolyam óránként legalább 18 euróba, mai árfolyamon közel ötezer forintba kerül, és az mindenki számára világos, hogy a törvényben előírt négy óra alatt csak az alapokat lehet megtanulni. A kutyaoktatók viszont kifejezetten örülnek az új lehetőségnek; szerintük a józanész is azt diktálja, hogy a tulajdonosok bármilyen helyzetben tudjanak parancsolni a kutyáknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×