eur:
390.69
usd:
366.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A két korábbi Erzsébet királynő elöregedett, ezért itt a harmadik

Az angliai Southampton kikötőjében hétfő délután II. Erzsébet királynő ünnepélyesen nevezte el Queen Elizabethnek a Cunard hajózási társaság új luxus óceánjáróját.

Az Olaszországban, Trieszt közelében készült, 92 ezer tonnás, 249 méter hosszú, tizenhat-fedélzetes, szépvonalú luxushajó kedden már elindul első útjára: Angliából a Kanári-szigetekre. A jegyek pénztárnyitás után fél órával mind elkeltek. A Cunard cégnek ezen kívül még két angol királynőkről elnevezett óceánjárója van: a Queen Mary és a Queen Victoria.

A hajó szupermodern, de termeit az 1930-es évek art deco stílusában alakították ki, csillárokkal, egész falat betöltő mozaikokkal.

Ez immár a harmadik Queen Elizabeth nevű óceánjáró. Az elsőt 1938-ban bocsátották vízre a skóciai Clyde folyón, az még II. Erzsébet anyjáról, VI. György király hitveséről nevezték el. Az ünnepségen akkor ott volt a mostani uralkodó is, mint tizenkét éves ifjú hercegnő. A második ilyen nevű hajót már ő avatta fel, 1967-ben, királynőként.

A két korábbi Queen Elizabeth elöregedett, két éve a másodikat is kivonták a forgalomból, Dubajban szolgál vízihotelként. De II. Erzsébet megérte, hogy ő legyen a harmadik óriáshajó névadója.

Az új Queen Elizabeth óceánjárón 1046 kajüt van, a legtöbb saját erkéllyel. A közönséges kajütök napi 90 fontba, azaz mintegy 30 ezer forintba kerülnek, teljes ellátással és belépéssel a varieté-előadásokra, de a legszebb, márványfürdőszobás lakosztály bére két hétre 16 ezer font.

Van a hajón 832 személyt befogadó színház, szabadtéri és fedett uszoda, valamint hatalmas bevásárlóközpont.

Az első, kéthetes út a Kanári szigetekre vezet, Lisszabon, Tenerife és Madeira a megállói. Ez után 103 napos, földkörüli útra viszi utasait a legújabb Queen Elizabeth óceánjáró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×