eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kíváncsi rá, melyik a legveszélyesebb alagút Európában?

Rendszeresen kiküldi ellenőreit a német autóklub, az ADAC más uniós országokba is, hogy utána nézzenek a közutak, hidak, alagutak biztonságának. Ezúttal 26 európai alagutat szemléltek meg és a legtöbbet kiváló állapotban találták. Csupán egy esetben fújtak riadót - és éppen egy németországi alagút bukott meg a vizsgán.

Az a 44-es autópálya Velbert városka melletti Birth nevű, közel egy kilométer hosszú alagútján át naponta csaknem 20 ezer gépjármű halad keresztül, anélkül, hogy vezetőik tisztában lennének az alapvető biztonsági intézkedések, így a térfigyelő kamerák, vészkijáratok vagy a mobiltelefonok térerősségének hiányával.

Az ADAC ezért felszólította az illetékes tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália hatóságait, hogy mielőbb tegyenek lépések a Velbert melletti alagút korszerűsítésére.

Két további németországi alagútról viszont jó bizonyítványt állítottak ki az autóklub ellenőrei: a müncheni Richard Strauss körút alatt vezető, több kilométer hosszú aluljáró, valamint a Darmstadt melletti Lohberg hegyen át vezető alagút minden igényt kielégít.

A legjobb jegyet az ADAC egy Párizs környéki, kétszintes alagútnak adta, amelyről más országok is példát vehetnek, mert mint a szakértők megállapították, az A 86-os út alagútját úgy építették meg, hogy esetleges tűz esetén másodperceken belül szabályos eső zúdul a mennyezeten vezető csövekből a veszélybe került gépkocsikra.

A német autóklub szemügyre vett egy Európai Unión kívüli alagutat is: ezúttal az izlandi Hvalfjrördurt ellenőrizték, és ha tőlük függene, elrendelnék azonnali bezárását. A közel hat kilométer hosszú alagút ugyanis csaknem valamennyi biztonsági követelményt megsért, és tűz esetén a legközelebbi mentőalakulatot a 28 kilométerre lévő Reykjavikból kell kihívni.

A tanulmány végén az ADAC utalt arra is, hogy a múlt években támasztott kifogásokat a franciaországi és ausztriai alagutakkal szemben időközben megszívlelték az illetékes hatóságok, és valamennyi hibát kiküszöbölték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×