eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Lemészárolták a drogbáró ellen küzdő katona családját

Mexikóban sokkot váltott ki az, hogy fegyveresek lemészárolták egy olyan katona családját, aki az egyik drogbáró elleni rajtaütésben halt meg. A támadók hajnalban érkeztek, mindössze néhány órával azután, hogy a hősnek tartott tengerészgyalogost eltemették.

A mexikói drogháború időről időre sokkoló híreket produkál, de ilyen kegyetlenkedésre eddig nem volt példa. A kartellek emberei agyonlőtték egy kormánykatona édesanyját, testvéreit és nagynénjét a főnökük elleni támadás miatt.

Az üzenet egyértelmű: ha ránk vadásztok, mi rátok vadászunk. A mészárlás néhány órával követte Melquisedet Angulo tengerészgyalogos temetését, akit nemzeti hősnek kijáró szertartás közepette búcsúztattak el.

A katona részt vett abban az akcióban, melyben megölték "a főnökök főnökének" nevezett drogbárót, Arturo Beltran Leyvát, de maga is életét vesztette. A drogcsempészek már korábban is bosszút álltak a szövetségi rendőrségen, amikor a kartellek vezetőit próbálták elfogni.

Beltran Leyvát az Egyesült Államokban is körözték, és azzal vádolták, hogy az ő kartellje a felelős a Mexikóban időről időre megismétlődő vérengzésekért. A lefejezések, kivégzések és ártatlanok elleni támadások híreihez hozzászokott országban még így is megdöbbenést váltott ki a katona családja elleni mészárlás.

Az 55 éves édesanya hétfőn ott volt fia temetésén és átnyújtották neki a koporsót lefedő nemzeti zászlót. Néhány órával később fegyveresek rontottak a gyászolókra és mindenkit kivégeztek, az egyik nővér kivételével, akit súlyos sebesülésekkel, kórházban ápolnak.

Felipe Calderon elnök azt mondta: a társadalmat nem félemlíthetik meg a barbár bűnözők, akiknek fizetniük kell tetteikért. A kormány drogháborúja azonban sok civil áldozatot is szed, mivel a kartellek néha rajtuk állnak bosszút.

A legtöbb gyilkosságot rivális csoportok ellen követik el a mexikói csempészek, de 2006 óta így is 15 ezer ember halt meg az erőszakban, köztük több száz rendőr.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×