eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Nem árt, ha a szülő tudja, mivel játszik a gyerek

A gyermekek által használt videó játékokról ad részletes tájékoztatást a szülőknek az a honlap, amelyet a francia e-Gyermekkor nevet viselő, alapvetően a világháló biztonságos használatához tanácsokat adó egyesület hozott létre. A kezdeményezők azt remélik, hogy így csökkenthetők a felhasználó gyermekek és az aggódó szüleik közötti, e játékok miatt rendszeresen kialakuló meg nem értések, konfliktusok.

"Ez nem egy videójáték-ellenes akció" - hangsúlyozta a honlap elkészítését támogató, a digitális kereskedelemért felelős államtitkár. Natalie Kosciusko-Morizet úgy vélte, az új eszköz hasznos segítséget nyújthat majd a szülőknek a videó játékok megválasztásában, egyben segítheti a generációk közötti párbeszédet is.

A kezdeményezők eddig hétszáz játék leírását tették fel az (www.jeuxvideoinfoparents.fr ) oldalra, és szakértők, köztük pszichológusok segítségével nemcsak az egyes játékok lényegét, hanem a gyermekekre gyakorolt esetleges káros hatásait is közlik. A Grand Theft Auto nevű videó játékról például - amelyben a játékos egy bűnöző bőrébe bújik bele - úgy vélik, jobb, ha azt túl fiatal gyermek nem használja, mivel túlzottan azonosulhat az "amorális és rendkívül erőszakos" szereplőkkel.

A tájékozatlanabb szülők végre azt is megtudhatják, hogy mi a különbség az egyszemélyes és a több, olykor rengeteg résztvevős játékok között. Ez utóbbiakról szakértők véleményére hivatkozva a weblap készítői azt mondják: 16 év alatti gyermeket jobb távol tartani tőlük, mivel túlságosan "bekaphatja" őket.

A leírások és véleményezések mellett a honlap konkrét elővigyázatossági intézkedéseket és ellenőrzési eljárásokat is javasol. Azt ajánlják például, hogy a játékhoz igénybe vett számítógépet lehetőleg egy közös helységben, mondjuk a nappaliban helyezzék el, mert ily módon a gyermek a családi körben marad, és kevésbé szippantja be a virtuális világ. Az egyesület tagjai ugyanakkor hangsúlyozzák: minden tiltás vagy ellenőrzés mellett a leghatékonyabb védelem az, ha maguk a szülők is érdeklődnek a játékok iránt, és azokat megbeszélik gyermekeikkel.

A kezdeményezők azt ígérik, hogy néhány hónap múlva mintegy 4500 játék leírása és elemzése lesz hozzáférhető az új honlapon, melynek elindítását egyébként szándékosan időzítették a karácsony előtti időszakra, a legtöbb videó játékot ugyanis a tapasztalatok szerint ebben az időszakban ajándékozzák a nebulóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×