eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Nyitókép: Pixabay

Űrbéli találkozás növelheti a valószínűségét, hogy az Apophis aszteroida ütközik a Földdel

A káosz egyiptomi istenéről elnevezett aszteroida a Földre nézve is potenciális veszélyt jelenthet. Az égitest 2029-ben és 2036-ban is otthonunk közelébe kerül.

A potenciálisan veszélyes Apophis aszteroidával foglalkozó új tanulmány szerint a 2029-es vagy 2036-os becsapódás valószínűsége valamivel nagyobb, mint azt előre aposztrofálták - írja az IFLScience beszámolója nyomán az Index.

Az aszteroidát 2004-ben fedezték fel, és a megfigyelések egy rövid időre a Torino-skála 4-es szintjére helyezték, ami a becsapódási veszélyt hivatott jelezni. A 10-es skálán a 0 azt jelenti, hogy az ütközés nem valószínű, a 10-es pedig, hogy az ütközés biztos, és a civilizációnkat fenyegető globális természeti katasztrófa lehetősségét hordozza. Hozzáteszik, hogy

bár a 4-es alacsony pontszámnak tűnik, mégis ez a legmagasabb érték, amit a potenciálisan veszélyes földközeli objektumok megfigyelésének kezdete óta kiosztottak.

A tudósok jelenleg 1 százalékos eséllyel számolnak a regionális pusztításra képes ütközésre. Valószínűleg az új teleszkópos megfigyelések a 0. szintre való átsoroláshoz vezetnek majd, de mindenképpen a figyelem középpontjába kerül, mivel a "találkozásig" kevesebb mint egy évtized van hátra.

Későbbi megfigyelések kizárták az ütközést 2029-ben, 2036-ban és 2068-ban is, bár mindegyik időpontban közel kerül a Földhöz. Azonban a tudósok nem tudnak minden űrobjektumot szemmel tartani, és általában röviddel a légkörrel való találkozásuk előtt észlelik őket.

Egy kanadai csillagász, Paul Wiegert azt vizsgálta, hogy mekkora az esélye, hogy az Apophis egy másik aszteroidával úgy, hogy az a Földbe csapódjon.

A vizsgálat az ismert aszteroidákkal való ütközést kizárta, ugyanakkor egy kicsi esély van rá, hogy azokkal ütközzön össze, amelyekkel együtt kering a Naprendszerben

- írja a lap.

A tanulmány arra is kitért, hogy mekkora objektummal kellene találkoznia az Apophisnak ahhoz, hogy az 2029-ben bolygónk felé vegye az irányt. Eszerint egy 0,6 méteres átmérőjű égitesttel való "koccanás" elég lenne ahhoz, hogy a méretes aszteroida pályája keresztezze a Földét. A jó hír azonban az, hogy egy ilyen találkozásnak elenyésző az esélye, a számítások szerint 1:2 000 000 000.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×