eur:
395.31
usd:
368.64
bux:
70424.37
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Edson Endrigo/YouTube

A világ egyik legritkább állatát sikerült felnevelniük tudósoknak

Tudósoknak sikerült egy tojásból kikeltetni, életben tartani és felnevelni a világ egyik legritkább állataként számon tartott, Brazíliában honos kékszemű galambocska egy példányát - közölte pénteken az angliai Chester állatkertje, amelynek szakértői részt vettek a projektben.

A súlyosan veszélyeztetett madárfaj megmentése érdekében kifejlesztett eljárással ez már a harmadik fióka volt, amelyet sikerült felnevelni a brazíliai Minas Gerais államban. Tudósok szerint

a ritka madárkából már csak 15 példány élhet a vadonban.

Andrew Owen, a chesteri állatkert madárrészlegének vezetője elmondta: azért vágtak bele a fiókák gondozásába, mert nem akarták tétlenül végignézni, hogy ez a gyönyörű madárfaj kihaljon.

A kékszemű galambocskának korábban több mint 70 évig egyetlen példányát sem észlelték, 2015-ben fedezték fel újra a barnás színű, kis méretű madarat. Kis számú populációja a délkelet-brazíliai szavannákon él.

A brit, brazil és amerikai tudósokból álló csapat tavaly nevelte fel az első két fiókát, majd a sikeren felbuzdulva – a helyi brazil természetvédelmi hatóságok engedélyével – idén két újabb tojást emeltek ki egy fészekből, hogy folytassák a mentőakciót. Az egyik tojásban sajnos már csak egy halott embriót találtak, viszont a másikból egészséges fióka bújt ki. A tudóscsapat a begytejhez hasonló táppal etette a kismadarat, amely gyorsan növekedett, és két társával együtt ma már annak az ember által gondozott kékszeműgalambocska-populációnak a magját alkotja, amely segíthet megmenteni a fajt a kihalástól.

Mivel nagyon kevés példány él már szabadon a vadonban, minden évben csak csekély számú tojást tudnak kiemelni a fészkekből.

A tudósok azonban bíznak benne, hogy apránként párokat is el tudnak majd helyezni biztonságos kialakítású madárházakban, hogy ott rakjanak fészket és neveljék fel maguk a fiókáikat.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×