eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay

Nem bírja el a talaj a kínai nagyvárosokat

Több város is süllyed, ami sok tízmillió ember életét sodorja veszélybe.

A Science című folyóiratban publikált vizsgálatban különböző kínai kutatóintézetek több mint félszáz kutatója vett részt. Ez volt az első alkalom, amikor a kutatók műholdas adatokon alapuló, szisztematikus vizsgálattal mérték fel a kínai városok 2015 és 2022 közötti süllyedését. Az alkalmazott radartechnikával évente néhány milliméteres süllyedést is ki lehet mutatni. A kutatók 82 kínai nagyvárost vizsgáltak, és ezeknek csaknem a felénél kimutatható mértékű volt a talaj süllyedése. A süllyedő területeken él Kína városi lakosságának csaknem harmada.

A kutatók becslése alapján a következő száz évben Kína tengerparti területeinek körülbelül negyede a tenger szintjénél mélyebbre kerül, amit főként a talaj süllyedése okoz. A megvizsgált városi területek 45 százaléka évi 3-10 millimétert süllyed, míg 16 százalékuknál az évi 10 millimétert is meghaladja, ami a városi népesség 29 százalékát, illetve 7 százalékát érinti. A süllyedés okaként a talajvíz kiemelésén kívül az új épületek egyre nagyobb súlyát jelölték meg. Megállapították azt is, hogy 2120-ra Kína tengerparti területeinek 22-26 százaléka a tenger szintjénél mélyebben fog elhelyezkedni, ezeken a területen a térség lakosságának 9-11 százaléka él.

A városok süllyedésének mérése segíti a várostervezőket és a kormányzati szerveket abban, hogy megelőzzék vagy visszafordítsák a jelenséget. Egyes helyeken, ahol a talajvíz kiemelése okozza a fő problémát, megtilthatják a talajvíz további kiemelését a gyorsan süllyedő területeken, de akár az is előfordulhat, hogy vizet pumpálnak vissza a talajba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 26. 13:59
×
×
×
×