eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
CATANIA, ITALY - APRIL 07: A view of Volcanic Vortex Rings which rise hundreds of meters above the rim that is blown out from the Etna volcano that is active again in Catania, Italy on April 07, 2024. Etna volcano is back in activity and for the past few days it has been putting on a show with a very special phenomenon, considered rare, huge rings of glowing gas called Volcanic Vortex Rings. (Photo by Salvatore Allegra/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Salvatore Allegra/Anadolu via Getty Images

Bizarr, de lélegzetelállító körök bukkantak fel az égen – videó

Ritka vulkanikus jelenségnek lehetnek tanúi azok, akik a napokban Szicíliába látogatnak.

Az Etna múlt szerda óta minden nap füstkarikák százait pöfékel ki magából. Szakértők szerint a kontinens legnagyobb aktív vulkánja jelenleg biztonságosan látogatható – írja a hirado.hu.

Egyesek a gravitáció elől megszökni próbáló hulahoppkarikáknak, mások repülő medúzáknak látják az Etnából felszálló füstgyűrűket.

„Néhány nappal ezelőtt egy új kráter alakult ki a csúcs délkeleti oldalán. Tökéletes kör alakú szájának köszönhetően vulkáni füstgyűrűk jönnek létre a levegőben. Ez nem mindennapi látvány” – mesélte egy helyi idegenvezető.

Az úgynevezett vulkáni örvénygyűrűk kürtőkből felszabaduló gázok és gőz elegyéből keletkeznek. Ezek, nem meglepő módon mágnesként vonzzák a turistákat az amúgy is népszerű látványosságként ismert Etnához.

A füstkarikákat pöfékelő tűzhányó Európa legnagyobb aktív vulkánja, szakértők szerint azonban a ritka jelenség nem jár együtt fokozott vulkáni tevékenységgel, ezért jelenleg bárki szabadon gyönyörködhet a pipázó hegy látványában.

Az Etnából most naponta akár több ezer kör alakú felhő is felszabadulhat. Nincs még egy vulkán a földön, amely erre ilyen nagy számban képes lenne, ezért az itt élők a Gyűrűk Hölgye nevet adták az olasz csizma orránál, Szicília északkeleti partján terpeszkedő, több mint 3000 méteres óriásnak.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×