eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: Pixabay

Emlékszik melyik karjába kapta a Covid-oltást? – most ez fontos lehet

Új kutatások szerint a Covid-19 vakcina adagjainak különböző karokba történő beadása erősítheti az immunitást és növelheti a vakcina hatékonyságát.

A Covid-19 vakcinák beadási stratégiáiban új szempont került előtérbe, amely a vakcina beadásának helyét érinti. Új kutatások alapján az immunitás fokozódhat, ha a kezdeti és az emlékeztető oltásokat különböző karokba adják be. Ez a megközelítés javíthatja a vakcina hatékonyságát, ami új irányelvek kidolgozásához vezethet – írja a Pénzcentrum.

Egy, a The Journal of Clinical Investigation című folyóiratban közzétett tanulmány 950 felnőtt részvételével vizsgálta a Pfizer-BioNTech vakcinát. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport mindkét adagot ugyanabba a karba kapta, míg a másik csoport ellentétes karokba. Az eredmények szerint az ellentétes karokban oltottak jobb immunválaszt mutattak, magasabb SARS-CoV-2 specifikus antitestszinttel. Ez arra utal, hogy a karok váltása erősítheti az immunitást és hosszabb távú védelmet biztosíthat.

A tanulmány továbbá kimutatta, hogy az ellentétes karokba történő oltás négyszeres növekedést eredményezett az antitestválaszban és semlegesítő képességben, különösen az omikron változattal szemben. Ezt egy 1568 felnőttből álló populáción is megfigyelték, amely kiemeli az eltérő karokba adott oltások jelentőségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×