eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Emlékszik melyik karjába kapta a Covid-oltást? – most ez fontos lehet

Új kutatások szerint a Covid-19 vakcina adagjainak különböző karokba történő beadása erősítheti az immunitást és növelheti a vakcina hatékonyságát.

A Covid-19 vakcinák beadási stratégiáiban új szempont került előtérbe, amely a vakcina beadásának helyét érinti. Új kutatások alapján az immunitás fokozódhat, ha a kezdeti és az emlékeztető oltásokat különböző karokba adják be. Ez a megközelítés javíthatja a vakcina hatékonyságát, ami új irányelvek kidolgozásához vezethet – írja a Pénzcentrum.

Egy, a The Journal of Clinical Investigation című folyóiratban közzétett tanulmány 950 felnőtt részvételével vizsgálta a Pfizer-BioNTech vakcinát. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport mindkét adagot ugyanabba a karba kapta, míg a másik csoport ellentétes karokba. Az eredmények szerint az ellentétes karokban oltottak jobb immunválaszt mutattak, magasabb SARS-CoV-2 specifikus antitestszinttel. Ez arra utal, hogy a karok váltása erősítheti az immunitást és hosszabb távú védelmet biztosíthat.

A tanulmány továbbá kimutatta, hogy az ellentétes karokba történő oltás négyszeres növekedést eredményezett az antitestválaszban és semlegesítő képességben, különösen az omikron változattal szemben. Ezt egy 1568 felnőttből álló populáción is megfigyelték, amely kiemeli az eltérő karokba adott oltások jelentőségét.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×