eur:
393.97
usd:
363.62
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin

Felszállt a világ legszélesebb repülőgépe – különleges egy szerkezet

Ismét a magasba emelkedett a világ legnagyobb szárnyfesztávolságú repülője, a Stratolaunch Roc nevű gépe.

A repülővel december 3-án első alkalommal hajtottak végre olyan kísérletet, amely során egy hiperszonikus teszteszközt szállított. A fő cél a Talon-A, azaz a TA-1 nevű jármű hajtómű-rendszerének kipróbálása volt – írja a 24.hu.

Zachary Krevor, a Stratolaunch vezérigazgatója szerint korábban több felszíni töltési és begyújtási tesztet is elvégeztek, de repülési környezetben is ki kellett próbálniuk a rendszert. Az előzetes eredmények alapján az eszköz az elvárásoknak megfelelően működött, a következő lépésről az adatok teljes kiértékelése után döntenek.

A duplatörzsű repülő szárnyfesztávolsága 117 méter, ezzel ez a legnagyobb gép, amelyet valaha építettek.

A mostani volt a 12. alkalom, amikor a Roc a magasba emelkedett, legutóbb idén májusban szállt fel. A Roc ezúttal 22 percig repült, a TA-1 végig rögzítve maradt.

Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×