eur:
389.73
usd:
361.95
bux:
68469.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Coronavirus structural morphology 3d illustration on a liquid environment. Some Elements of this image furnished by Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Nyitókép: membio/Getty Images

Már a vérből is ki tudják mutatni a hosszú Covidot

A vérből is kimutatható, ha valaki hosszú Covidban szenved. Amerikai kutatóknak sikerült ilyen biomarkereket találniuk a vérben.

Európában több tízmillió embert érint a hosszú Covid, vagyis hónapokkal, sőt, akár évekkel a betegség lefolyása után is kellemetlen tünetektől szenvednek - irja a hvg.hu a Nature cikke alapján.

A New York-i kórházhálózat, a Mount Sinai Health System kutatói a vizsgálatok során arra jutottak, hogy kulcsfontosságú különbségek vannak a hosszú Coviddal diagnosztizált emberek vérében azokéhoz képest, akiknek nincs ilyen egészségügyi problémájuk.

A Nature-ben megjelent publikáció szerint a vizsgálatban 270 ember adatait nézték meg. Három csoportra osztották őket:

  • hosszú Covidtól szenvedők (egyértelmű tüneteik a fertőzés után legalább 3-4 hónappal fennálltak),
  • egészséges emberek,
  • teljesen tünetmentes, gyógyult Covid-fertőzöttek.

David Putrino, a tanulmány szerzője szerint sikerült hormonális és immunműködésbeli különbséget találni a hosszú Covidtól szenvedőktől és a kontrollcsoportoktól származó vérminták elemzése során. Előbbiek általában túlzott immunválaszt mutattak például a koronavírussal szemben. Emellett általában alacsonyabb volt a kortizolszintjük is, ami magyarázatot adhat arra, miért érzik magukat fáradtabbnak.

A kutatás eredménye nagyon fontos lépés ahhoz, hogy a jövőben vérvizsgálattal lehessen tesztelni egy betegnél, hogy hosszú Covidról van-e szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×