eur:
389.73
usd:
362.69
bux:
68066.01
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Human Papilloma Virus (HPV-16)
Nyitókép: luismmolina/Getty Images

Ha van jó hír a nőknek, akkor ez mindenképpen az - a rákvilágnap üzenete

A nők kevesebb mint fele vesz csak részt rendszeres emlőszűrésen, a részvételi arányok pedig más nőgyógyászati szűréseken sem jobbak, pedig a korai diagnózis életet menthet - mondta az InfoRádiónak a Mályvavirág Alapítvány elnöke a Nőgyógyászati Onkológia Világnapja alkalmából.

A Mályvavirág Alapítvány idén már ötödik alkalommal rendezi meg itthon a a Nőgyógyászati Onkológia Világnapot, melynek legfőbb célja a figyelemfelhívás a korai diagnózis és az időben megkezdett kezelések fontosságára.

Nagy-Tóth Ildikó, a szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta, a szűrések mellett a prevenció ugyanolyan fontos például a méhnyakrák esetében HPV-védőoltással.

"De nagyon fontos üzenete a világnapnak az is, hogy a korai diagnózis megtörténjen, illetve a megfelelő kezelési lehetőségekhez hozzáférjünk. Igazából a rendezvény mindent összefoglal, ami a kérdésben fontos, kiemelkedő."

A figyelemfelkeltésre márpedig szükség van, a nők jelentős része ugyanis még mindig nem vesz részt rendszeres nőgyógyászati szűréseken. A Mályvavirág Alapítvány elnöke szerint ennek számos oka lehet:

  • első vagy második rossz élmény
  • kellemetlen lehet a vizsgálat
  • az emberek szeretnek halogatni, elfoglaltak
  • nem tudunk a lehetőségekről
  • nem tudunk eleget a lehetőségekről, a veszélyekről sem.

Nagy-Tóth Ildikó külön hangsúlyozta, hogy a méhnyakrák a HPV-oltással ma már megelőzhető, a korszerű és hatékony kezelésekkel pedig egyre több nőgyógyászati daganat gyógyítható.

"A méhnyakrák - azt szoktuk mondani - kiemelt helyzetben van a többi, nőgyógyászati daganathoz képest, mert szerintem eszméletlen dolog az, hogy meg tudjuk előzni. Másrészről pedig jók a kezelési lehetőségeink, de ez ma már a mellrákkal kapcsolatban is elmondható, észre tudjuk venni a daganatot, az orvostudomány pedig nagy tempóban fejlődik" - húzta alá.

A legfontosabb ugyanakkor továbbra is a korai diagnózis, az időben észrevett elváltozás ugyanis életet menthet - zárta gondolatait az alapítványi elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×