eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Aerial view of Planet Earth with clouds, horizon and little bit of space, make feelings of being in heaven. Dramatic clouds and orange sunlight all over the planet. Cloudscape and stratosphere from above at 30000 feet.See more images like this in:
Nyitókép: AleksandarGeorgiev/Getty Images

Az emberiségnek sikerült menedzselnie egy globális méretű problémát

És úgy tűnik, ezt még az űrtevékenység sem veszélyezteti – véli az Országos Meteorológiai Szolgálat adatellenőrzési osztályának vezetője. Tóth Róbertet elsőként az ózonréteg jelenlegi állapotáról kérdeztük.

A magaslégköri ózonréteg véd meg bennünket a káros ultraibolya-sugárzástól. Ez mintegy 15-25 kilométer magasságban található, diffúz módon szétszóródva, vagyis nem egy sűrű rétegként kell elképzelni a légkörben – magyarázta az Országos Meteorológiai Szolgálat adatellenőrzési osztályának vezetője.

Tóth Róbert elmondása szerint, miután a 80-as években felszínre bukkantak a problémák, és a kutatók megbizonyosodtak arról, hogy mi is zajlik a légkörben, rövidesen beindult egy meglehetősen hatékony nemzetközi összefogás az ózonréteg fogyásának kivédésre. Ezt vetették papírra a montréali jegyzőkönyvnek nevezett környezetvédelmi megállapodásban, amihez manapság már valamennyi ENSZ-tagállam csatlakozott. A nemzetközi összefogás végül oda vezetett, hogy a 2000-es évektől kezdve csökkenni kezdett a légkörben található, ózonréteget lebontó anyagok koncentrációja.

Az ilyen – főként ipari, mezőgazdasági – anyagoknak a felhasználása 1990 körül érte el a maximumát, évi csaknem 2 millió tonnával világszerte. Azóta viszont sikerült a legtöbb alkalmazásban megfelelő, a környezetet nem terhelő alternatív megoldást találni, amire a legtöbb helyen át is tértek.

„Persze a környezetvédelmi tudatosság, illetve a környezetvédelmi ellenőrzés hatékonysága nem minden országban egyformán erős” – jegyezte meg.

Mindenesetre a mérhető adatokból az derül ki, hogy szép lassan visszaáll az ózonrétegnek a veszélyessé váló szint előtti állapota. Ennek révén

a 70-es, 80-as évek ózonkoncentrációja ennek az évszázadnak a közepe táján érhető el, de nem mindenhol egyformán:

a Déli-sark fölötti nagyobb ózonhiány megszűnése kicsit későbbre tolódik, míg az Északi-sark feletti jó esetben már egy-két évtizeddel korábban helyreáll – mondta a szakértő.

A sztratoszférában az ózonréteget alapvetően az odakerülő klór és bróm ionok bontották, illetve még a mai is teszik. A klórt vagy brómot tartalmazó mesterséges vegyületeket a múlt század 30-as éveitől kezdték el egyre elterjedtebben alkalmazni, és vélhetően

az egész ózonproblémát ez az emberi tekervényesség okozta.

Tóth Róbert példaként említette, hogy ezeket a múltban előszeretettel használták

  • hűtő- és klímaberendezések hűtőközegeiként,
  • szigetelőhabok alapanyagában,
  • különböző szórópalackok hajtógázaként, de
  • nagy számban voltak káros vegyületeket tartalmazó gyógyszerek, például asztma elleni szerek, illetve
  • a mezőgazdaságban üvegházak, fóliasátrak alatti talajok fertőtlenítésére, valamint
  • tűzoltó gázokként is.

A rendkívül sokféle használat legvége pedig végül az lett, hogy a káros anyagok a levegőbe kerültek. Ennek megakadályozása még mai napig is feladat.

Mára az említett, 1990-es évek táján felhasznált évi 2 millió tonna a töredékére eset vissza, bár fejlődő országokban még előfordul ezen káros anyagok jelentősebb felhasználása, de ott is csökkenő mértékben – tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A szakember végül arra is kitért, hogy az űrkutatás, illetve az ahhoz kapcsolódó rakétafellövések során csak elenyésző mennyiségű klór ion juthat a légkörbe, tehát úgy véli, hogy az ózonréteg visszaépülésének tendenciáját érdemben nem veszélyezteti ez a tevékenység, bár elképzelhető, hogy azért egy-két évvel megnöveli annak idejét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×