INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

gleccser

globális felmelegedés

klímaváltozás

Matthias Huss, a zürichi székhelyű Svájci Technológiai Intézet (ETH) gleccserkutatója mérést végez a Pizol-hegy elolvadt gleccserének helyén, az északkelet-svájci Mels közelében 2019. szeptember 22-én. Több klímavédelmi szervezet tagjai kaptattak fel a svájci Alpokba, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás okozta gleccserolvadásra.

Újabb vészjósló figyelmeztetést küldtek a hegyek

Infostart / MTI

Az eddig extrémnek számító gleccserveszteség tripláját mérték Svájcban.

Gyorsabban olvadtak idén a svájci gleccserek, mint bármikor a feljegyzések több mint egy évszázaddal ezelőtti kezdete óta – közölte a Svájci Természettudományi Akadémia (SCNAT).

A jelentés szerint a svájci jégfolyamok tömegük 6 százalékát veszítették el idén, csaknem a dupláját a korábbi rekordnak, amelyet a forró nyarú 2003-ban mértek. Eddig már 2 százalékos veszteség is "extrémnek" számított.

A gleccserolvadás olyan erőteljes volt idén, hogy

egy helyen felszínre került egy évezredek óta jég borította terület, másutt pedig réges-régen elhunytak holttestei kerültek elő, sőt meglett egy évtizedekkel ezelőtt lezuhant repülőgép roncsa is.

Egyes kisebb gleccserek csaknem teljesen elolvadtak.

"A klímaforgatókönyvekből tudtuk, hogy ez a helyzet egyszer be fog következni, de csak valamikor a jövőben. Az idei nyár legdöbbenetesebb felfedezése az volt, hogy

a jövő már itt van"

– kommentálta az adatokat Matthias Huss, a Glamos Svájci Gleccserfigyelő Hálózat vezetője.

Az alpesi gleccserek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a világátlagnál kétszer gyorsabban emelkedik. Szerte az Alpokban a tudósok kénytelenek folyamatosan javításokat végezni a mérőállomásokon, amelyeket az a veszély fenyeget, hogy az olvadó jég miatt elmozdulnak vagy megrongálódnak.

A svájci gleccserek együttvéve három köbkilométernyi jeget veszítettek idén a kevés téli hó és az ismétlődő nyári hőhullámok miatt. A téli havazások általában pótolni szokták a nyáron elolvadt jeget, és a friss hó a napsugarak visszaverésével védi a jeget a további olvadástól.

A múlt télen viszont a szokásosnál jóval vékonyabb védelmező hóréteg esett az Alpokban, ráadásul azt is beszennyezte a szaharai homok, ami miatt több hőt nyelt el, hozzájárulva a hóréteg alatt fekvő jég olvadásához.

Ha tovább nő az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, az Alpokban lévő gleccserek tömegük 80 százalékát veszíthetik el 2100-ig az előrejelzések szerint.

Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018