eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Matthias Huss, a zürichi székhelyű Svájci Technológiai Intézet (ETH) gleccserkutatója mérést végez a Pizol-hegy elolvadt gleccserének helyén, az északkelet-svájci Mels közelében 2019. szeptember 22-én. Több klímavédelmi szervezet tagjai kaptattak fel a svájci Alpokba, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás okozta gleccserolvadásra.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Újabb vészjósló figyelmeztetést küldtek a hegyek

Az eddig extrémnek számító gleccserveszteség tripláját mérték Svájcban.

Gyorsabban olvadtak idén a svájci gleccserek, mint bármikor a feljegyzések több mint egy évszázaddal ezelőtti kezdete óta – közölte a Svájci Természettudományi Akadémia (SCNAT).

A jelentés szerint a svájci jégfolyamok tömegük 6 százalékát veszítették el idén, csaknem a dupláját a korábbi rekordnak, amelyet a forró nyarú 2003-ban mértek. Eddig már 2 százalékos veszteség is "extrémnek" számított.

A gleccserolvadás olyan erőteljes volt idén, hogy

egy helyen felszínre került egy évezredek óta jég borította terület, másutt pedig réges-régen elhunytak holttestei kerültek elő, sőt meglett egy évtizedekkel ezelőtt lezuhant repülőgép roncsa is.

Egyes kisebb gleccserek csaknem teljesen elolvadtak.

"A klímaforgatókönyvekből tudtuk, hogy ez a helyzet egyszer be fog következni, de csak valamikor a jövőben. Az idei nyár legdöbbenetesebb felfedezése az volt, hogy

a jövő már itt van"

– kommentálta az adatokat Matthias Huss, a Glamos Svájci Gleccserfigyelő Hálózat vezetője.

Az alpesi gleccserek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a világátlagnál kétszer gyorsabban emelkedik. Szerte az Alpokban a tudósok kénytelenek folyamatosan javításokat végezni a mérőállomásokon, amelyeket az a veszély fenyeget, hogy az olvadó jég miatt elmozdulnak vagy megrongálódnak.

A svájci gleccserek együttvéve három köbkilométernyi jeget veszítettek idén a kevés téli hó és az ismétlődő nyári hőhullámok miatt. A téli havazások általában pótolni szokták a nyáron elolvadt jeget, és a friss hó a napsugarak visszaverésével védi a jeget a további olvadástól.

A múlt télen viszont a szokásosnál jóval vékonyabb védelmező hóréteg esett az Alpokban, ráadásul azt is beszennyezte a szaharai homok, ami miatt több hőt nyelt el, hozzájárulva a hóréteg alatt fekvő jég olvadásához.

Ha tovább nő az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, az Alpokban lévő gleccserek tömegük 80 százalékát veszíthetik el 2100-ig az előrejelzések szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×