eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Egy új fejlesztés leleplezi, hallgatózik-e a gépünk mikrofonja

Az, hogy egy webkamera kémkedhet a felhasználó után, jóval közismertebb, mint az, hogy a mikrofon is hasonlóképp tehet. Szingapúri és koreai kutatók eszköze ez utóbbi leleplezésében segíthet.

A mikrofonos kémkedés legalább annyira veszélyes, mint amikor a webkamera teszi ezt, nem véletlen, hogy a nagyobb gyártók különféle lépéseket tesznek a kéretlen mikrofonaktivitások megakadályozására. Koreai és szingapúri szakemberek szerint azonban ezeknek is vannak hiányosságai, leginkább az, hogy az eszközöknek csak egy kis részében vannak beépítve, ezért a legtöbb mai laptopon nincs mód a lehallgatás észlelésére/megakadályozására.

Megoldást jelenthet viszont az általuk fejlesztett TickTock nevű eszköz, amit arra alapoztak, hogy a laptopokon lévő digitális MEMS mikrofonok elektromágneses jeleket (EM) bocsátanak ki, amikor aktív állapotban vannak. Eszközük ezeket a jeleket észlelve tudja azonosítani a mikrofon bekapcsolt állapotát – írja a hvg.hu a The Register cikkét idézve.

Az eszköz – aminek kifejlesztése számos kihívást tartogatott – a próbák során derekasan helytállt, legalábbis a tesztelt laptopok 90 százaléka esetében. A TickTockon voltaképp három Apple MacBook fogott csak ki. A kutatók szerint ez vélhetően azzal magyarázható, hogy az almás gépek alumíniumburkolatai és rövid, hajlékony kábelei olyan mértékben csillapítják az EM jeleket, hogy azokat már nem lehet észlelni.

A kutatók egyéb berendezéseken (okostelefonokon, intelligens hangszórókon, tableteken) is kipróbálták a fejlesztést: 40 eszközből 21-en sikerült kimutatni a jelet. Ennek a hátterében az állhat, hogy egyes okostelefonok analóg, nem pedig digitális mikrofonokat használnak, a mikrofonnal felszerelt hardverek, például az intelligens hangszórók nem korlátozzák az áramellátást, valamint a kis méretű hardvereknél a rövidebb vezetékhosszak csökkentik az EM-kibocsátást.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×