INFORÁDIÓ
2022. október 5. szerda
Aurél

digitális

lehallgatás

mikrofon

kémkedés

Egy új fejlesztés leleplezi, hallgatózik-e a gépünk mikrofonja

Egy új fejlesztés leleplezi, hallgatózik-e a gépünk mikrofonja

Infostart

Az, hogy egy webkamera kémkedhet a felhasználó után, jóval közismertebb, mint az, hogy a mikrofon is hasonlóképp tehet. Szingapúri és koreai kutatók eszköze ez utóbbi leleplezésében segíthet.

A mikrofonos kémkedés legalább annyira veszélyes, mint amikor a webkamera teszi ezt, nem véletlen, hogy a nagyobb gyártók különféle lépéseket tesznek a kéretlen mikrofonaktivitások megakadályozására. Koreai és szingapúri szakemberek szerint azonban ezeknek is vannak hiányosságai, leginkább az, hogy az eszközöknek csak egy kis részében vannak beépítve, ezért a legtöbb mai laptopon nincs mód a lehallgatás észlelésére/megakadályozására.

Megoldást jelenthet viszont az általuk fejlesztett TickTock nevű eszköz, amit arra alapoztak, hogy a laptopokon lévő digitális MEMS mikrofonok elektromágneses jeleket (EM) bocsátanak ki, amikor aktív állapotban vannak. Eszközük ezeket a jeleket észlelve tudja azonosítani a mikrofon bekapcsolt állapotát – írja a hvg.hu a The Register cikkét idézve.

Az eszköz – aminek kifejlesztése számos kihívást tartogatott – a próbák során derekasan helytállt, legalábbis a tesztelt laptopok 90 százaléka esetében. A TickTockon voltaképp három Apple MacBook fogott csak ki. A kutatók szerint ez vélhetően azzal magyarázható, hogy az almás gépek alumíniumburkolatai és rövid, hajlékony kábelei olyan mértékben csillapítják az EM jeleket, hogy azokat már nem lehet észlelni.

A kutatók egyéb berendezéseken (okostelefonokon, intelligens hangszórókon, tableteken) is kipróbálták a fejlesztést: 40 eszközből 21-en sikerült kimutatni a jelet. Ennek a hátterében az állhat, hogy egyes okostelefonok analóg, nem pedig digitális mikrofonokat használnak, a mikrofonnal felszerelt hardverek, például az intelligens hangszórók nem korlátozzák az áramellátást, valamint a kis méretű hardvereknél a rövidebb vezetékhosszak csökkentik az EM-kibocsátást.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018