INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

mexikó

régészet

labdajáték

Évezredekkel ezelőtti labdajáték nyomait találták meg

Évezredekkel ezelőtti labdajáték nyomait találták meg

Infostart

Harminc faragványt fedeztek fel a régészek Mexikó déli részén.

Harminc faragványt fedeztek fel a régészek az ősi Quiechapa településen. A sziklába vésett faragványok bár rossz állapotúak, de egyes véseteken vannak jól kivehető részletek, az egyik faragvány például egy padot ábrázol a labdapályán – írja a hirado.hu.

A Quiechapa ősi településen található sziklába vésett faragványok bár rossz állapotúak, de egyes véseteken vannak jól kivehető részletek, az egyik faragvány például egy padot ábrázol a labdapályán. A legnagyobb faragvány 34,1 centiméter hosszú, míg a legrövidebb nyolc centiméter volt.

„A labdajátékok nagy jelentőséggel bírtak az emberek számára az egész ősi Mezoamerikában” – írta Alex Elvis Badillo, az Indianai Állami Egyetem adjunktusa az Ancient Mesoamerica című folyóiratban. A régészek úgy gondolják, vallási, ceremoniális jelentőségük lehetett. Juan Ruiz de Alarcón spanyol pap feljegyzései szerint a mexikói őslakosok olyan rituálékat végeztek, amelyek alkalmával kőfaragványokba öntöttek vért. Badillo elképzelhetőnek tartja, hogy a most megtalált faragványok is ilyen célt szolgáltak.

A labdapályák alakja az idők során rengeteget változott, és noha szabályok nem maradtak fenn, feltételezhető, hogy azok is alakultak. A labdajátékot legalább 3600 évvel ezelőtt is ismerték, gumilabdával és két szemben álló féllel játszották Arizonától Új-Mexikón keresztül az egészen Kolumbiáig.

Nyitókép: Facebook
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018