eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
International Space Station Orbiting Earth. 3D Illustration.
Nyitókép: 3DSculptor/Getty Images

Nemzetközi Űrállomás: váratlan nehézség adódott űrséta közben

Nemcsak orosz űrhajósok dolgoztak a szabadban, épül a kínai űrállomás is.

Majdnem hét órát töltöttek az űrben a Nemzetközi Űrállomás orosz asztronautái: az egyik modul külső elemeihez rögzítettek egy robot kart és a későbbi űrsétákhoz szükséges korlátokat. A kínai űrállomás körül is nagy volt a mozgás az elmúlt napokban – írja a hirado.hu.

Nem mindennapi sétát tett húsvét hétfőn két orosz kozmonauta. Oleg Artemjev és Gyenyisz Matvejev hét órán át dolgoztak a Nemzetközi Űrállomás Pioszk-modulja körül. Csaknem 420 kilométeres magasságban ragadtak csavarhúzót, és egy több mint tíz méter hosszú robotkar irányítópaneljét szerelték fel az űrállomás orosz kutatólaboratóriuma, a Nauka oldalára, valamint két korlátot is építettek a későbbi űrséták megkönnyítése érdekében. Ez volt az idei negyedik, összesen a 249. űrséta a Nemzetközi Űrállomáson.

A NASA élő közvetítésén hallani lehetett a két asztronauta beszélgetését: „Kérlek, figyelj oda hová lépsz, el ne törd azt a panelt!” – figyelmeztette társát Gyenyisz Matvejev, akinek ez volt az első űrsétája.

A robotkar rögzítése nem várt nehézségekbe ütközött, ezért improvizálniuk kellett, de az űrséta végül sikerrel járt, az elemeket elhelyezték, de a robotkart csak a következő, április végére tervezett űrsétán fogják beüzemelni.

Mozgalmas napok állnak a még épülő, kínai Tienkung űrállomás asztronautái mögött is. A háromfős legénység szombaton tért vissza a Földre féléves missziója után.

„Négy űrsétát vittek sikeresen véghez, melyek során felszerelték, működésbe helyezték és karbantartották az állomás alapvető műszereit, s előkészítették a terepet az űrállomás hosszú távú, mindennapos működéséhez. Jelenleg a központi modul további fejlesztéséhez szükséges előkészítő munkálatok folynak” – mondta Jang Hong a Tienkung űrállomás vezető tervezője.

A Tienkung űrállomás most üresen áll, de június elején újabb háromfős személyzet veszi birtokba. A Sencsu-14-es misszió legénysége fél évet tölt 390 kilométeres magasságban, s a tervek szerint december elején tér vissza a Földre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×