eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Lorna MacKinnon (peerj.com)

Sosem látott fafaj egyetlen példányára bukkantak - képek

Leonardo DiCaprióról nevezték el.

Leonardo DiCaprióról neveztek el egy újonnan felfedezett fafajt - jelentette be a londoni Királyi Botanikus Kert, amely az elismerést azzal indokolta, hogy a hollywoodi sztár fontos szerepet játszott a fairtások elleni kampányban.

A kameruni Ebo erdőben felfedezett, nagy sárgászöld virágú örökzöld növény az első új faj, amelyet 2022-ben hivatalosan is elneveztek a londoni Kew kerület híres kertjének botanikusai.

A fa tudományos neve: Uvariopsis dicaprio. A botanikusok a veszélyeztetett erdőben a fa egyetlen ismert példányát találták meg. A 47 éves amerikai színész az erdőben folytatott fakitermelés megakadályozásán dolgozott: a közösségi médiában kampányolt, miután Kamerun 2020-ban engedélyezte a fakitermelést az érintetlen természetvédelmi területen. A tudósok szerint Paul Biya kameruni elnök feltehetően a kampány hatására is döntött az engedély visszavonásáról.

Forrás: Lorna MacKinnon (peerj.com)
Forrás: Lorna MacKinnon (peerj.com)

Mint az Afrikában kutató brit botanikuscsoportot vezető Martin Cheek hangsúlyozta: ha a fakitermelés tovább folyt volna, "valószínűleg elvesztettük volna ezt a fajt a fakitermelés és a fakitermelési koncessziókat általában követő mezőgazdasági művelés miatt".

Az Uvariopsis dicapriót a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolták. Az egyetlen ismert példányát, amely négy méter magas és amelynek csak hímivarú virágja van, egy gyalogút mellett fedezték fel - közölték a tudósok.

A Kew Gardens tudósai több mint 150 éve neveznek el új növény- és gombafajokat.

Nem szokatlan, hogy egyes fajokat hírességekről neveznek el. Bob Marley reggaesztárról egy karibi rákfélét, Beyoncéről egy ausztrál bögölyt, a brit trónörökös Károly hercegről pedig békát neveztek el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×