eur:
379.08
usd:
348.76
bux:
58010.99
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Lorna MacKinnon (peerj.com)

Sosem látott fafaj egyetlen példányára bukkantak - képek

Leonardo DiCaprióról nevezték el.

Leonardo DiCaprióról neveztek el egy újonnan felfedezett fafajt - jelentette be a londoni Királyi Botanikus Kert, amely az elismerést azzal indokolta, hogy a hollywoodi sztár fontos szerepet játszott a fairtások elleni kampányban.

A kameruni Ebo erdőben felfedezett, nagy sárgászöld virágú örökzöld növény az első új faj, amelyet 2022-ben hivatalosan is elneveztek a londoni Kew kerület híres kertjének botanikusai.

A fa tudományos neve: Uvariopsis dicaprio. A botanikusok a veszélyeztetett erdőben a fa egyetlen ismert példányát találták meg. A 47 éves amerikai színész az erdőben folytatott fakitermelés megakadályozásán dolgozott: a közösségi médiában kampányolt, miután Kamerun 2020-ban engedélyezte a fakitermelést az érintetlen természetvédelmi területen. A tudósok szerint Paul Biya kameruni elnök feltehetően a kampány hatására is döntött az engedély visszavonásáról.

Forrás: Lorna MacKinnon (peerj.com)
Forrás: Lorna MacKinnon (peerj.com)

Mint az Afrikában kutató brit botanikuscsoportot vezető Martin Cheek hangsúlyozta: ha a fakitermelés tovább folyt volna, "valószínűleg elvesztettük volna ezt a fajt a fakitermelés és a fakitermelési koncessziókat általában követő mezőgazdasági művelés miatt".

Az Uvariopsis dicapriót a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolták. Az egyetlen ismert példányát, amely négy méter magas és amelynek csak hímivarú virágja van, egy gyalogút mellett fedezték fel - közölték a tudósok.

A Kew Gardens tudósai több mint 150 éve neveznek el új növény- és gombafajokat.

Nem szokatlan, hogy egyes fajokat hírességekről neveznek el. Bob Marley reggaesztárról egy karibi rákfélét, Beyoncéről egy ausztrál bögölyt, a brit trónörökös Károly hercegről pedig békát neveztek el.

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×