eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A Magyarországon elérhető összes vakcina (AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V A és B, Sinopharm, Pfizer-BioNTech) felhasznált, üres üvegei Soós Zoltán nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 1-jén.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A különböző vakcinák egymás után adva erős immunválaszt váltanak ki

Egy spanyol kutatás eredménye szerint az AstraZeneca és a Pfizer vakcinája egymás után adva erős immunválaszt vált ki.

A több mint hatszáz ember bevonásával végzett kutatás eredménye az első, amely arra utal, hogy a különböző gyártótól származó vakcinák akár felcserélhetők lehetnek: a múlt héten tették közzé az ugyanezen irányba folytatott brit kutatás mellékhatásokkal kapcsolatos eredményeit, ott a hatékonysággal kapcsolatos adatok hamarosan befuthatnak, írja a Nature.

Dupla segítség lehet

Az AstraZeneca vakcinájának vérrögösödést okozó hatása miatti félelmek után egyes európai országokban már nyitott a lehetőség azok előtt, akik elsőként az AstraZeneca vakcinájából kaptak, hogy másodikként másféle oltást vegyenek fel. A kutatók azt remélik, akár erősebb immunválaszt is kiválthat az, ha kétféle oltóanyaggal immunizálják az embereket, s persze segítséget is jelenthet ez az oltáskészletek menedzselésében.

A spanyol CombivacS kutatást áprilisban kezdték meg 663 olyan ember bevonásával, akik az AstraZeneca vakcináját egy adaggal már felvették. A bevont önkéntesek kétharmadát véletlenszerű alapon választották ki arra, hogy a Pfizer oltásából kapjanak - a maradék egyharmad még nem kapta meg a második adagot. A Pfizer vakcinájának sikerült az első adag AstraZeneca-oltás által kialakított védettségi szintet megemelni:

az érintettek szervezetében több antitestet termelődött, amely laboratóriumi körülmények közt felismerték és semlegesítették is a SARS-CoV-2-t.

A kontrollcsoport tagjainál nem emelkedett így az antitestszint. Az eredmény pontosan az, amiben a kutatók reménykedtek.

Nagyobb védelmet adhat

Korábbi adatok alapján azt is megállapították, hogy azok, akiknél Pfizeré volt a második adag oltás, több antitestet termelnek, mint azok, akiknél mindkét dózis AstraZeneca vakcina. Az még nem tiszta, hogy ez az immunválasz a két adag mRNS-oltástól kialakulóhoz képest milyen: azt ugyanis kifejezetten erősnek találták az eddigi kutatásokban.

A különböző oltások egymás utáni adásának jelentősége a variánsok elleni küzdelemben is megmutatkoztat: a vírus alapú oltásoknál, mint amilyen az AstraZeneca adenovírust vektorként használó vakcinája is, az ismétlő oltások hatékonysága csökken, mivel a szervezet immunitást alakít ki az adenovírussal szemben.

Az mRNS-oltások estében ugyanakkor minden beadott adaggal nő a védettség.

A bit kísérletek eddig közreadott eredményeiből annyi derült ki, hogy az oltásfajták keverése gyakrabban vezet mellékhatásokhoz. A spanyol kísérletben az enyhe mellékhatások voltak jellemzők, súlyosat egyáltalán nem jegyeztek fel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×