INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

semmelweis egyetem

szaglás

koronavírus

Nagy munkában az ország első szaglásvizsgáló centruma

Nagy munkában az ország első szaglásvizsgáló centruma

Infostart

A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján most indult poszt Covid Szaglás Ambulanciáján szaglásvizsgálattal és szaglástréninggel segítenek azoknak, akiknek a koronavírus-fertőzés után több mint három héttel is fennmaradtak a szaglásukat érintő panaszaik.

A koronavírus-járvány alatt megszaporodott a szaglás elveszítéséről vagy megváltozásáról szóló panasszal érkező betegek száma – közölte Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója. Mint kifejtette: sokaknak ez a fertőzést jelző első, vagy esetenként egyetlen tünete. Nagy számban vannak azonban olyanok is, akiknél a betegség után is megmarad ez a panasz.

„Egyre több beteg jelentkezett azzal, hogy megváltozott a szaglása: nem, vagy tompábban érzi az illatokat. Szintén sokaknál fordult elő, hogy kellemetlen, bűzös szagokat kezdett érezni – mindkét jelenség kivizsgálást igényel, amennyiben 3 hétnél hosszabb ideig tart” – nyilatkozta az igazgató az intézmény honlapján.

A fertőzésszámok csökkenésével újraindultak a tervezhető ellátások, és megkezdte működését a poszt Covid Szaglás Ambulancia is. A klinikán hiánypótló módon már évek óta kezelnek a szagláspanasszal jelentkező pácienseket.

Azt továbbra sem tudni biztosan, miért okoz a koronavírus-fertőzés szaglásvesztést. Úgy tűnik, hogy a vírus „betapad” az orr- és orrgarati nyálkahártyába, ami szaglóreceptor-sejt károsodáshoz vezethet. Valószínű, hogy a vírus nem direkt módon hat a receptor sejtekre, azok inkább a környező sejtek pusztulása következtében károsodnak. Ez okozhatja, hogy az első tünet sokaknál a szaglásvesztés – magyarázta Tamás László. Egy másik elképzelés szerint az idegrendszerbe bejutva a szaglópályákat támadja meg a fertőzés, az eddigi eredmények azonban inkább az előbbi elméletet támasztják alá.

Az ilyen panaszokkal érkező betegeknek is segíthet az úgynevezett szaglástréning a szaglásuk visszaállításában. A Szaglás Ambulancia az ország első szaglásvizsgáló centruma. Kraxner Helga, az ambulancia vezetője szerint a szaglásvesztés mögött számos tényező állhat lehet traumás okból, egy műtét után, neurodegeneratív betegség következtében, gyógyszer miatt, vagy épp valamilyen fertőzés következtében változik meg valakinek a szaglása. Ahogy maga a Covid-fertőzés, úgy a szaglást érintő rész is több formában jelentkezhet: a tompább szaglás mellett előfordulhat

  • parosmia, vagyis hogy nem megfelelő szagokat érez az ember
  • és fantosmia, vagyis fantomszaglás is.

Van, akinél a tünetek néhány nap elteltével elmúlnak, de van példa arra is, hogy tartóssá válnak, és a fertőzést követően is megmaradnak. Az ambulancia vezetője szerint ha a szaglásvesztés- vagy változás több, mint 3 hétig fennáll, érdemes orvoshoz fordulni.

Nyitókép: Semmelweis Egyetem
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018