eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: NASA/Goddard/University of Arizona

Űrkincsekkel tér vissza a Földre az OSIRIS-REx

Visszaindul a Földre hétfőn, fedélzetén a Bennu kisbolygóról begyűjtött mintával az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) OSIRIS-REx nevű űrszondája.

Közép-európai idő szerint este 10 órakor hagyja el a Bennu körüli röppályáját az űrszonda, a NASA közlése szerint a visszatérés kezdetét a közösségi médiában élőben fogják közvetíteni.

Az OSIRIS-REx az első amerikai repülő eszköz, amely egy aszteroidáról gyűjtött mintát. Várhatóan 2023 szeptemberére érkezik meg 2,3 milliárd kilométeres útja után a Földre.

Az OSIRIS-REx 2016 szeptemberében indult el Cape Canaveralból és két évvel később érkezett meg a kisbolygóra. Azóta keringett a hat méter hosszú és 2100 kilogrammos szonda az aszteroida körül és vizsgálta tudományos eszközeivel és kameráival. Robotkarjával talajmintát is vett felszínéről.

A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön és talán máshol is.

A szénben gazdag, nagyjából 550 méteres égitest minden hatodik évben elhalad a Föld mellett. A Bennu a Földre veszélyes űrobjektumok közé tartozik. A NASA szakemberei szerint 1:2700 az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×