eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Kemenesi Gábor: több "menetben" folytatódik a küzdelem

A koronavírus-járvány további lefolyásáról, a nyárra és az őszre várható helyzetről fejtette ki álláspontját a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa.

Kemenesi Gábor a Portfolionak írt véleménycikkében a jelenlegi tudományos ismeretek alapján igyekezett felvázolni egy középtávú jövőképet. Mint írta, kisebb fellélegzés a hazai helyzet rendezése után lehetséges, aztán egy kissé más jellegű küzdelem során az átoltottságon túlesett országok küzdhetnek majd a világ túlnyomó részét adó, a vírus terjedését még fenntartó, lassabban oltó országokból érkező vírussal és újabb variánsokkal. Így valószínűleg a nemzetközi utazási korlátozások, az ezzel járó óvintézkedések még valamivel tovább velünk maradnak majd.

"Lássunk túl a határokon, amíg nem győztünk mindenhol, sehol sem győztünk" - írta, emlékeztetve arra, hogy amíg a vírus nagyobb ütemben terjedni tud, addig újabb és újabb mutációk fognak létrejönni, ezért különösen fontos, hogy a lehető legtöbb ember beoltassa magát. Az itteni újranyitáskor is fontos lesz, hogy az átoltatlan helyeken létrejönnek-e olyan új variánsok, amelyek ellenállóbbak a korábbi oltásokkal szemben, hiszen az veszélyezteti a már átoltott régiók járványügyi stabilitását is.

Külön érdekessége a helyzetnek a leginkább csak utórengés névvel illethető, „kimaradt” megbetegedések visszatérése - hívta fel a figyelmet.

"A járvánnyal összefüggő lezárások számos olyan légúti megbetegedés természetes ciklusába is beleszóltak, melyek visszatérése egyelőre nem látható mértékben okozhat még fejtörést.

Itt főként a szezonális influenzavírussal lehet probléma, amelynél a szezonális vakcinák komponenseit meghatározó jelzőrendszerre ezúttal nem hagyatkozhatunk, és akkor a kimaradt természetes évi átfertőződésről még nem is beszéltünk" – írta.

Virológusként tehát nagyon fontosnak tartja az óvatosságot, a határokon túlnyúló végrehajtói szemléletet és a diagnosztikai, járványügyi, kórházi kapacitások hosszútávú növelését. Azok az ágazatok, amelyek bajba kerültek, mielőbbi, óvatos és jól átgondolt nyitásra szorulnak, de a virológus a maga részéről a gazdaság számára kevésbé egyértelmű előnyökkel járó, többezer fős tömegrendezvényeket mindenképp hanyagolná.

A jövővel kapcsolatban véleménye szerint fel kell készülni a vírus egyelőre ismeretlen mértékű – őszi – visszatérésére, az előtt pedig mindent elkövetni, hogy ne terjedhessen a nyár folyamán. "Nem látjuk előre, hogy pontosan hány ember lesz védett és a terjedés megakadályozásában milyen hatásosságú vakcinával rendelkezünk majd. Azt sem láthatjuk, hogy a vírus milyen evolúciós fejlődésen megy át addigra, habár a tudományos adatok arra utalnak, hogy előbb-utóbb az E484K mutációs és az ehhez hasonló, a vakcinák hatását csökkentő mutációk egymástól függetlenül is kialakulhatnak a különböző variánsokban" (ez az ismert jelenség a konvergens evolúció) - írta Kemenesi Gábor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×