eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: BME

5G: régiós vezetői szerepben a Műegyetem

Az 5G jelentősen átalakítja a mindennapokat, a döntéshozók jelentős összeget csoportosítanak az ezzel kapcsolatos fejlesztésekre: az Európai Unió a következő hat évben összesen 1,8 milliárd eurót szán erre a területre, Magyarországon az 5G hosszú távon 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a gazdasághoz. Kelet-Közép Európa vezető egyetemi 5G K+F laborja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen valósul meg.

A digitális technológiák fejlesztése és a digitális transzformáció minden országban kiemelt nemzetstratégiai cél, hiszen a technikai innovációk jelentősen növelik az ipar hatékonyságát és versenyképességét, valamint az emberek jólétét. Az 5G a jelen technológiája, amely várhatóan átalakítja az ipar, az egészségügy, a mezőgazdaság, a közlekedés és a szolgáltatószektor eddig ismert működési modelljét. A kis késleltetésű, nagy sebességű és kapacitású hálózat a következő néhány évben 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az okos vidék, az okos városok, a közszolgáltatások és az ipar területén. Ezek a területek Európának 161 milliárd euró hasznot hoznak 23 milliárd eurós befektetéssel. A kormány és a piaci szereplők célja, hogy Magyarország a digitális Európa élvonalához tartozzon – olvasható a BME sajtóközleményében.

Mint kiemelik, a digitális ökoszisztéma fejlesztésében fontos szerephez jutnak az egyetemi innovációs központok, ahol megfelelő infrastruktúra és tudás áll rendelkezésre a kutató és fejlesztő munkához. Hazánkban több egyetemen is működnek 5G-vel foglalkozó innovációs laboratóriumok. A tavasz végén azonban

Európa egyik legnagyobb egyetemi 5G kutatás-fejlesztési központja nyílik meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).

Tavaly októberben a BME a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projekt keretében kötött 5G frekvencia megállapodást a Vodafone-nal, amely lehetővé teszi, hogy a BME a Nokia Magyarországgal közösen kiterjedt, beltéri 5G kísérleti hálózatot hozzon létre az egyetem területén.

A BME a kísérleti Smart Campus 5G teszthálózat és 5G labor létrehozását már korábban elhatározta. Az 5G fejlesztésben a BME stratégiai partnere a Nokia Solutions és Networks Kft., amely elsősorban rádiós eszközöket biztosít a teszthálózat építéséhez, a Vodafone Magyarország Zrt. pedig saját, 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészletéből ajánlott fel 40 MHz-et az egyetemi hálózat működéséhez. Az 5G teszthálózatban 2022 végéig 52 cellás beltéri 5G hálózat valósul meg hat egyetemi épületben, 5G szolgáltatással fedve le a közösségi tereket, előadótermeket és kutatási laborokat. Az egyetem célja, hogy a létrejövő privát 5G hálózat szolgáltatásait kiterjessze további épületekre és magasabb frekvenciatartományra is (26 GHz). A kísérleti 5G környezet fontos eleme a BME Q épületében működő 5G Laboratórium, amely az 5G alapú alkalmazások fejlesztésének és demonstrációjának a helyszíne. Az 5G Lab K+F+I prioritási területei: 5G média és nagyfelbontású „streaming” video, robotika, gépek és eszközök távoli vezérlése, virtuális-, kiterjesztett- és kevert valóság (VR/AR/MR), 5G hálózatba kapcsolt drónok, 3D „telepresence”, IoT, 5G az Ipar 4.0-ban és 5G-vel támogatott intelligens logisztika.

Az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően a Műegyetem együtt tud működni távközlési operátorokkal, berendezésgyártókkal, elektronikai termék gyártókkal, valamint a szoftveres világ résztvevőivel, akiknek elengedhetetlen a kis késleltetésű, megbízható, nagy sávszélességű hálózat, és fontos szempont a fizikailag nagy kiterjedésű tesztkörnyezet.

„Magyarországon a BME Smart Campus 5G hálózat lesz az egyetlen kiterjedt, ipari léptékű 5G kísérleti hálózat, amely alkalmas a legfejlettebb rádiós technológiai kutatásokra, 5G alkalmazások, szolgáltatások fejlesztésére és kipróbálására. A Nokia privát 5G platformján alapuló egyetemi hálózat könnyen skálázható, melynek teljes hálózati felügyeletével az egyetem rendelkezik. Az 5G teszthálózat létrejöttével a BME a hazai 5G K+F+I tevékenység centrumává válik, és készen áll a kooperációra minden, a távközléssel és 5G alkalmazások fejlesztésével foglalkozó hazai és külföldi vállalattal. Az 5G teszthálózat jó alapot biztosít számunkra, hogy tovább lépjünk a „Beyond 5G” vagy 6G technológia területére. A BME elkezdte a 2030 utáni 6G világra való felkészülést, és felvázolta az erre vonatkozó vízióját és kutatási prioritásait” – fogalmazott Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja.

A teszthálózathoz szükséges eszközök áprilisban érkeznek, a kiépítés pedig várhatóan májusban kezdődik. A BME nem titkolt célja a széleskörű ipari együttműködés mellett, hogy részt vegyen az Európai Unió Horizont Európa K+F+I keretprogramjának 5G és 6G célú kezdeményezéseiben és programjaiban.

Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×