eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőfelszerelést viselő személyzet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán Budakeszin 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A koronavírusos betegek felén segíthet egy bevált, de drága gyógyszer

Az ízületi gyulladás kezelésére használt tocilizumab egy olcsó szteroiddal együtt használva szinte csodákra képes.

A halálozás és az intenzív osztályra kerülés esélyét a kórházban töltött napok számával együtt csökkenthetik a tocilizumab-készítmények. Az artritiszes betegek kezelésére használt szer a dexametazonnal együtt kifejtett hatásáról úgy találták, huszonöt, a két szerrel együtt kezelt betegre egy megmentett élet jut az alkalmazásának köszönhetően – írja a BBC.

Kutatók szerint a kórházba kerülő páciensek mintegy felén segíthet az új terápia, amelyet jelenleg is alkalmaznak kórházakban. Négyezer páciens bevonásával végeztek klinikai kísérleteket a tocilizumab-dexametazon kettősével, az eredményeket pedig óriásinak értékelték. A szerekkel kezelt csoportban a következőket találták:

  • csökkent a halálozás kockázata: 596 ember (29 százalék) halt meg a tocilizumabbal kezelt csoportban 28 nap alatt, szemben 694 halálesettel (33 százalék) abban a csoportban, ahol nem ezt a terápiát alkalmazták,
  • illetve a halál vagy a lélegeztetőgépre kerülés kockázata 38 százalékról 33-ra csökkent.

A két szer együttes használata a lélegeztetőgépre tett betegeknél felére, az oxigénnel támogatott pácienseknél pedig harmadával csökkentette a halálozást.

Martin Landray, a Recovery nevet viselő kísérlet vezetője szerint a két szer hatása kombinálva jelentős, ami a betegek mellett a világ egészségügyi szolgáltatói számára is jó hír. Charlotte Summers, egy cambridge-i intenzív terápiás osztály orvosa szerint is óriási előrelépés ez.

"A kezelés hatására sokan nem kerülnek majd intenzívre,

így nem kell a hozzám hasonló orvosokkal találkozniuk" – mondta.

A tocilizumab drága szer: 500 fontba, azaz nagyjából 200 ezer forintba kerül, ugyanakkor Nagy-Britanniában ennek négyszeresébe kerül egyetlen napi intenzív ellátás, tehát még így is bőven megéri. A dexametazon egy adagja mindössze 5 fontba, azaz 2000 forintba kerül, így annak használata nem jelent valódi pénzügyi megterhelést sem.

A szerek a gyulladásos folyamatokat enyhítik, így előzik meg a súlyosabb károsodásokat. Hazánkban jelenleg egy infúzió formájában adható tocilizumab-készítmény van forgalomban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×