eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

A vakcinák új generációja belélegezhető lehet

Egyetlen adagból áll, beadásához nincs szükség fecskendőre, így ahhoz nem szükséges külön szaktudás: Londonban belélegezhető oltás klinikai tesztjének első fázisa kezdődött meg.

A gyártó szerint a COVI-VAC nevet viselő védőoltás a második generációs koronavírus elleni vakcinák sorában az első: a legyengített vírust tartalmazó szert a Codagenix amerikai gyógyszerfejlesztő teszteli. A mostani klinikai teszt még csak az első lépés, melyet még két fázisnak kell követnie azelőtt, hogy azt biztonságosnak és hatékonynak tudják nyilvánítani.

"Az oltás a természetesen előforduló vírus gyengített változatát tartalmazza, amely nem okoz betegséget, de erős immunválaszt vált ki" – magyarázza a Codagenix vezetője, Robert Coleman az ABC News cikkében.

"A legyengített vírust tartalmazó oltások nagyon hatásosak, hosszan tartó és széles körű védettséget nyújtanak, egyetlen adag segítségével." Ezzel szemben Coleman szerint a jelenleg használatos, mRNS technológián alapuló működési elvű védőoltásokkal a tüskefehérje célzásával csak bizonyos antigének termelése váltható ki.

A mutáns törzsek kezelésében is hatékonyabbnak vélik a COVI-VAC-ot: Sybil Tasker orvosigazgató szerint

a kiváltott immunválasz szélesebb körű,

mint a csak a vírus egy részét támadó, jelenleg elérhető oltásoknál létrejövő védettség. Ez kritikus fontosságú lehet új variánsok megjelenése esetén.

A COVI-VAC olyan algoritmust alkalmaz, amely újrakódolja a vírus génjeit, lelassítva azok működését. Tasker szerint a folyamat végére a vírusból ellenség helyet barát lesz a testben, amely már nem képes betegséget okozni, viszont ki tudja alakítani az immunitást.

„A célvírus szekvenciáját az algoritmusba beírva a szoftver digitálisan hatástalanítja a vírusgént. Ezután szintetizáljuk a megfelelő DNS-t, majd ezt felcseréljük a természetes vírus genomjával, vagy befűzzük abba"

- ismertette az oltás készítésének módját Tasker.

A legyengített vírus technikája tradicionális a védőoltások körében: a legtöbb, gyermekkorban beadott vakcina így működik. Ezek az oltások olyan, nagyon gyenge fertőzést okoznak, amelynek nincsen veszélye ránk nézve, viszont ezek nyomán is kialakul a védettség a betegséggel szemben. Korábban próba-szerencse alapon fejlesztették ezeket a típusú védőoltásokat, a Codagenix módszerével azonban ez az út biztosabb és rövidebb lesz.

Mivel a COVI-VAC legyengített vírust tartalmaz,

az oltottak fertőzhetnek, még ha erre kicsi is az esély

- ennek kiiktatására karanténban tartják a klinikai teszt résztvevőit. Ezt nem követelné meg senki a cégtől, de biztosra szeretnének menni. A kísérletben egészséges felnőttek orrába cseppentik a szert, majd rendszeresen vizsgálják és tesztelik majd őket. A vizsgálatok során kiderül majd, hogy valóban fertőzhetnek-e az oltottak.

A Codagenix vezetői abban bíznak, hogy oltásuk nagyon hosszú védettséget ad majd, melynek köszönhetően egy embert életében mindössze egy-két alkalommal kell majd oltani azzal. Hogy kiderüljön, igazuk van-e, arra még sokat kell várnunk: azzal, hogy épp csak elkezdték a klinikai teszteket, nagyon lemaradtak azoktól a gyártóktól, amelyeknek vakcináit már elkezdték beadni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×