eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Telihold világít Johaneesburg felett 2018. november 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Kim Ludbrook

Nagy lépést tett az újabb Holdraszállás felé a NASA

Küldetésmegszakítási tesztet végzett kedden az amerikai űrkutatási hivatal az Orion űrkapszulán, amelyet arra terveztek, hogy űrhajósokat szállítson a Holdra.

A kapszula üres volt a próba során, amely a közlemény szerint sikeresen zajlott a Cape Canaveral-i űrközpontban.

A kapszula a kilövést követően a terveknek megfelelően az Atlanti-óceánba csapódott óránként 480 kilométeres sebességgel, a NASA ugyanis a háromperces teszt során nem használt ejtőernyőket.

Mark Kirasich programmenedzser szerint néhány hónapig eltart, amíg minden adatot összegyűjtenek az eszköz több ezer szenzorából.

A NASA azt tervezi, hogy 2024-re ismét embert küld a Holdra az egyelőre fejlesztés alatt álló SLS-en (Space Launch System), minden idők legnagyobb hordozórakétáján.

A keddi teszttel "egy igazán nagy lépést tett meg a csapat"

- fogalmazott Kirasich.

Ez volt az Orion második küldetésmegszakítási tesztje. Ezt óránként több mint 1300 kilométeres sebességgel végezték, míg az első kísérletet alacsonyabban és lassabban hajották végre még 2010-ben Új-Mexikóban.

Októberben a küldetésmegszakítási rendszer két űrhajós életét mentette meg egy orosz hordozórakétán. Decemberben újra felbocsátották őket, ezúttal eljutottak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol jelenleg is dolgoznak.

"Utoljára 35 évvel korábban fordult elő, hogy valakinek a Földön használnia kellett a küldetésmegszakítási rendszert. Az eset határozottan jó üzenet volt mindannyiunk számára, hogy hé, ez komoly dolog. Nem lehet azt mondani, hogy oké, úgysem fog megtörténni.

Készen kell állnunk"

- mondta Randy Bresnik asztronauta.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×