eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hamburg, 2011. május 25.A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Charisius

A szupergomba az esetek felében halálos áldozatokat szed

A candida auris egy olyan gombafaj, amely ellenáll a legtöbb kezelésnek és rezisztens a gombaölő szerekkel szemben. Úgy működik, mint egy szuperbaktérium. Általában gyenge immunrendszerű, idős vagy beteg embereket támad meg és a fertőzöttek fele 90 napon belül meghal.

A candida auris 2009-ben fedezték fel Japánban, ahol egy idős, krónikus beteg füléből izolálták – mondta az InfoRádiónak Szlávik János főorvos. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője hozzátette: a környezetünkben mindenhol előfordul, rendkívül ellenálló a használatban lévő gombaölő szerekre.

A szakértő kiemelte: a mezőgazdaságban nagyon elterjedt a gombaellenes kezelés, aminek következtében szelektálódnak olyan fajok, amelyek rezisztensek a gombaölő szerekre, ilyen a candida auris is.

A gombafaj többnyire a gyenge immunrendszer miatt tud elszaporodni, de egészséges emberek is lehetnek hordozói.

Az idős, beteg embereknél az esetek közel felében a fertőzés végkimenetele halálos. Rendkívül nehéz diagnosztizálni – hívta fel a figyelmet Szlávik János. Magyarországon még nem fordult elő a betegség, a legtöbbet az Egyesült Államokban regisztrálták, Ausztriában pedig egyetlen egy esettel találkoztak az orvosok.

A candida auris nem csak a gyógyszereknek, de a fertőtlenítőszereknek is ellenáll, ezért drasztikus lépéseket – például talajcserét agy csempék leverését – kíván meg az eltüntetése. Azokban, ahol tömegesen kezelnek ilyen betegeket, hasonló intézkedésre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×