INFORÁDIÓ 
2019. június 26. szerda
János, Pál

gomba

betegség

szlávik jános

Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius)

A szupergomba az esetek felében halálos áldozatokat szed

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A candida auris egy olyan gombafaj, amely ellenáll a legtöbb kezelésnek és rezisztens a gombaölő szerekkel szemben. Úgy működik, mint egy szuperbaktérium. Általában gyenge immunrendszerű, idős vagy beteg embereket támad meg és a fertőzöttek fele 90 napon belül meghal.

A candida auris 2009-ben fedezték fel Japánban, ahol egy idős, krónikus beteg füléből izolálták – mondta az InfoRádiónak Szlávik János főorvos. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője hozzátette: a környezetünkben mindenhol előfordul, rendkívül ellenálló a használatban lévő gombaölő szerekre.

A szakértő kiemelte: a mezőgazdaságban nagyon elterjedt a gombaellenes kezelés, aminek következtében szelektálódnak olyan fajok, amelyek rezisztensek a gombaölő szerekre, ilyen a candida auris is.

A gombafaj többnyire a gyenge immunrendszer miatt tud elszaporodni, de egészséges emberek is lehetnek hordozói.

Az idős, beteg embereknél az esetek közel felében a fertőzés végkimenetele halálos. Rendkívül nehéz diagnosztizálni – hívta fel a figyelmet Szlávik János. Magyarországon még nem fordult elő a betegség, a legtöbbet az Egyesült Államokban regisztrálták, Ausztriában pedig egyetlen egy esettel találkoztak az orvosok.

A candida auris nem csak a gyógyszereknek, de a fertőtlenítőszereknek is ellenáll, ezért drasztikus lépéseket – például talajcserét agy csempék leverését – kíván meg az eltüntetése. Azokban, ahol tömegesen kezelnek ilyen betegeket, hasonló intézkedésre van szükség.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Charisius

Kapcsolódó hang

Szlávik János a candida aurisról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018