eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Zsírt követel a kövér emberek agya

Az elhízott emberek agya a zsíros ételek követelésére van huzalozva egy ausztrál tanulmány szerint.

Az ausztráliai Monash Egyetem kutatóintézetének szakértői az agy és a test közti közvetítőrendszert vizsgálták, azt remélve, hogy megtalálják a túlsúly neurológiai okát.

"Nem kérdés, hogy az agy az étvágy és a túlsúly szabályozásának kulcsa" - mondta Zane Andrews kutató a News Limited című ausztrál médiumnak.

"Számos genetikai mutáció létezik, amely növeli a túlsúly kockázatát, ezek nagy része valahol az agyban helyezkedik el. Ez kontrollálás kérdése, de nem szándékos, tudatos döntés, mert az agy nem megfelelően fogadja a testtől kapott információkat" - fejtette ki a szakértő, aki főként az éhség érzékeléséért felelős agysejtekre fókuszált, amelyek a motivációt és a jutalmazást is befolyásolják.

Andrews elmondása szerint korábbi eredményekből arra lehet következtetni, hogy a túlsúlyos emberek agya nem küld üzenetet a testnek arról, hogy már elég energiát tárolt el. "Amikor éhesek vagyunk, az agyunk azt mondja, ételre van szükségük, elsősorban energiában gazdag cukros és zsíros ételekre, melyek legyőzik az energiahiányt és az éhségérzetet. Hasonló történik az elhízott emberek agyában" - mondta el.

Andrews és csapata szerint a probléma részben az agy formálódásakor, gyerekkorban keletkezik azoknál a gyerekeknél, akiket a jó viselkedésért édességekkel jutalmaznak, ezzel kialakítva az asszociációt a cukor és a jóllét között.

Egerekkel végzett vizsgálatok során a kutatócsapatnak sikerült kitörölni egy olyan enzimet, amely fontos szerepet játszik abban, hogy az agy ne küldjön olyan üzenetet, miszerint a test még éhes.

"Úgy véljük, a túlsúly problémája abban rejlik, hogy ezek a sejtek nem kapják meg, vagy nem észlelik a jelet, amely azt üzeni, hogy a test tele van, ezért az evés folytatására ösztönzik az embert" - mondta Andrews.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×