eur:
389.52
usd:
361.82
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ördögfejű, karomszirmú az új orchideafaj

Szív alakú, ördögfejet ábrázoló bibeoszlopáról nevezték el a kutatók a Kolumbia déli határvidékén felfedezett új orchideafajt.

A Telipogon diabolicus nagyon ritka növény, jellegzetes ördögfejre hasonlító bibeoszlopa mellett karomszerű szirmai is démoni külsőt tulajdonítanak neki.

Ördögfejű, karomszirmú az új orchideafaj

A kutatók 2015-ben egy dél-kolumbiai erdőben, a dél-amerikai ország növényzetének katalogizálásakor bukkantak a fajra, amelynek virágai vöröses, sötétibolyából gesztenyevörösbe hajló színűek. Mintegy 30 példányt találtak a térségben. Kolumbiában mintegy 3600 orchideafajt jegyeztek fel, amelyek 250 nemzetséget képviselnek - olvasható a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportálón, amely fotókat is tett közzé az orchideáról.

Felfedezésükről kiadott jelentésükben a szakemberek megjegyezték, hogy a virágot a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetett fajként tartja nyilván, mivel a térségben útépítések folynak, amelyek veszélyeztetik az ott élő állatok és növények jövőjét.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×