eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Végre megállapítható, vírusos vagy bakteriális a fertőzés

Egy új, egyelőre kísérleti vérvizsgálattal néhány éven belül az orvos megállapíthatja, hogy a páciens fertőzése vírusos, vagy bakteriális eredetű-e, vagyis van-e értelme antibiotikummal kezelni - írta egy friss amerikai tanulmány.

Az új módszerrel kiküszöbölhető, hogy feleslegesen írják fel a vírusfertőzéssel szemben hatástalan antibiotikumot - olvasható a Stanfordi Egyetem kutatóinak tanulmányában, amely a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

Egy ilyen diagnosztikai eszköz azért lenne rendkívül hasznos, mert csökkenteni lehetne vele az antibiotikumok indokolatlan használatát, ez ugyanis nagyban hozzájárul a szuperrezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához.

A tünetek nagyon hasonlók, ezért igen gyakran nem lehet eldönteni, milyen eredetű fertőzése van a páciensnek - mondta Timothy Sweeney, a Stanfordi Egyetem immunológiai intézetének kutatója, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Az új vérvizsgálathoz hét gént azonosítottak, amelyek kifejeződése a fertőzés miatt megváltozik. A változás jellemzői megmutathatják, vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzésről van-e szó.

A vérvizsgálattal 96 súlyosan beteg gyerek fertőzésének természetét tudták pontosan meghatározni. Az új módszernek azonban még klinikai teszteken kell átmennie, mielőtt használatát jóváhagyják.

A forgalmazás előtt álló másik akadály a teszt lassúsága. Olyan készülék kell a vizsgálathoz, amelyik egy órán belül képes eredményt produkálni. Jelenleg ehhez négy-hat óra szükséges.

Vannak páciensek, akiknek olyan súlyos az állapota - többek között a szepszisben, vagyis az egész szervezetet érintő fertőzésben szenvedőké -, hogy minden órával, amelyet hatékony kezelés nélkül töltenek el, 6-8 százalékkal nő a halálozás esélye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×