eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az amerikaiak háromnegyedének öregebb a szíve a naptári életkornál

Az amerikai felnőttek háromnegyedének szíve öregebb a naptári életkoruknál, ami növeli a szélütés és a szívroham kockázatát - közölte kedden az amerikai járványügyi és közegészségügyi központ (CDC).

A CDC kutatói által elemzett adatok szerint az Egyesült Államokban a 30 és 74 év közötti felnőttek közül 69 milliónak idősebb a szíve annál, mint amit a naptári életkoruk indokolna. A férfiak szívének valós, biológiai életkora átlagosan 8, a nőké 5 évvel haladja meg a naptári életkort.

Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak az afroamerikaiak, akiknek a szíve átlagosan 11 évvel öregebb a naptári életkoruknál mindkét nem esetében. Kiderült az is, hogy a déli államokban gyorsabb a szív öregedése, mint az északiakban.

A CDC kutatói a kockázati tényezőkre vonatkozó országos adatok és egy 1948 óta folyó nagyszabású kardiológiai kutatás, a Framingham Heart Study adatainak elemzéséből vonták le következtetéseiket.

A szív- és érrendszeri betegségek adják a halálozások és a súlyos megbetegedések első számú okát az Egyesült Államokban.

A járványügyi központ honlapján bárki kiszámolhatja szívének becsült biológiai korát életmódjára és a kockázati tényezőkre vonatkozó adatok megadásával.

A CDC kutatói hangsúlyozzák, hogy "sosem késő visszatekerni az órát": már egy vagy két kockázati tényező kiiktatásával, például a dohányzás abbahagyásával vagy a magas vérnyomás kezelésével javítható a szív állapota.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×